Política 24/05/2023

Feijóo equipara Sánchez amb Armengol i rebutja els pactes: “No es pot estar segrestat per les minories”

Els populars congreguen unes 1.500 persones a l'acte final de campanya, i reclamen el vot perquè la presidència "no surti de despatxos ni intermediaris"

3 min
Feijóo aquest dimecres a Palma

PalmaEl president del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat el vot per a Marga Prohens aquest 28 de maig, perquè la presidència del Govern "no surti de despatxos ni intermediaris", i no tenir una presidenta "segrestada per les minories". El líder popular ha fet així una contínua equiparació entre Francina Armengol i Pedro Sánchez, ja que tots dos governen en coalició, i a més Sánchez necessita el suport de partits com ERC o Bildu per a tirar endavant l'agenda política. "Armengol vol governar després de perdre, fins i tot amb això és sanchista, i nosaltres volem governar després de guanyar, és una gran diferència", ha indicat.

Des del PP estatal apunten que el gran objectiu de la formació és "convèncer" el 2% que té Ciutadans arreu de l'Estat, "apel·lar al vot útil". "La pilota està a punt d'entrar a la porteria, la clau està en les restes per un grapat de vots", sostenen. Aquestes "restes" serien, en gran part, els vots del partit taronja, que a les Balears és un vot que és purament del PP i no del PSIB, i que si no arriben el 5%, com marquen tots els sondejos, serien paperetes que anirien directament a la paperera, ja que no es computarien. A més, recalquen la importància d'un vot ocult, que no detecten les enquestes, i que podria beneficiar a un bàndol o a l'altre.

L'acte ha reunit unes 1.500 persones en un Trui Teatre a vessar, i on Feijóo no ha fet cap referència a Bildu, després de monopolitzar la campanya per la presència d'exetarres condemnats per delictes de sang a les llistes municipals de la formació abertzale. El gran tema que ha utilitzat a Palma és l'ús del Falcon (l'avió presidencial) per part de Sánchez. "Mai l'utilitzaré per fer un míting, i regularem la utilització de mitjans de transport de l'Estat", s'ha compromès.

El míting ha començat amb crits d'"a per ells" entre el públic -en referència als partits del Govern- i d'"és ara" entre els que estaven a l'escenari (integrants de les llistes del PP, batles i candidats municipals), i Prohens s'ha mostrat certament efusiva en la seva intervenció. Pot ser, que aquest dimecres hagi estat el seu aniversari hi ha jugat. "Necessitam una dona que representi el futur, perquè la que hi ha ara representa el passat", ha destacat Feijóo. A més, el líder del PP ha intervingut després del candidat al Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i ha subratllat: "Parla un mallorquí preciós, que és un dels idiomes d'Espanya". Per la seva banda, Prohens ha girat contínuament la llengua, i a vegades a mitjan frase.

El PP ha congregat 1.500 persones al Trui Teatre de Palma

L'equiparació de Sánchez amb Armengol ha estat una constant. "Tenim la mala sort de tenir la presidenta més sanchista de tots, ens ha tocat la campiona", ha retret la presidenta del PP balear. Tant Feijóo com Prohens han expressat que el 28 de maig no són les eleccions, sinó "una moció de censura al sanchisme, a la manera de governar sense límits, sense línies vermelles".

"A aquestes Illes els hi vendrà bé tenir Feijóo a la Moncloa: reivindicarem la insularitat i un règim fiscal de veritat", ha remarcat Prohens. De Menorca, ha dit que "s'han d'acabar amb les prohibicions", d'Eivissa, que "deixi de tenir una sanitat pública de tercera". De Formentera, que "s'han de defensar els negocis de la costa", i de Mallorca que "s'ha de desembossar, tenir més transport públic i defensar la propietat privada".

Aquesta ofensiva contra l'ocupació l'ha exaltada enormement en els últims dies, potser perquè és una de les banderes de Vox i s'ha vist una manera de rascar vots a l'extrema dreta. Ho ha facilitat l'aprovació de la llei estatal d'habitatge. "Només hi ha una cosa que no hi és a la papereta del PP: defensar els ocupes", ha exclamat Prohens, una frase que ha provocat forts aplaudiments entre els assistents. A més, quan ha parlat de les persones majors, ha criticat la mesura anunciada per Armengol, d'una 'pensió mínima balear' per equiparar-la al Salari Mínim Interprofessional. "Manipula dient això quan no hi ha doblers per pagar-ho", ha afirmat.

Llei del només sí és sí i les menors tutelades

Feijóo ha posat en relleu el paper de Prohens en el Congrés dels Diputats entorn de dues qüestions ideològiques que han omplert portades de diaris, especialment a les Balears: les rebaixes de penes de presó per a agressors sexuals a partir de la llei del només sí és sí, i l'escàndol de les menors tutelades. "No ens oblidarem del silenci vergonyós. Hi ha hagut una persona clau, portaveu en els dos temes: Prohens", ha assenyalat.

stats