ESTUDIS SOCIOLÒGICS
Política 26/01/2019

Un estudi constata el tomb cap a la dreta dels votants de les Illes

Els ciutadans situen clarament Vox a l’extrema dreta, segons un estudi de Gadeso

Carles Tudurí
3 min
GADESO Els ciutadans situen MÉS com la formació més propera al centre ideològic.

PalmaLes Balears no queden fora del tomb ideològic cap a la dreta que afecta tot Espanya, segons una enquesta que ha fet Gadeso i ha publicat als seus Quaderns. “El tomb de la ciutadania espanyola cap a la dreta/centredreta (del 14,6% el 2015 al 20,1% en l’actualitat) és força rellevant”, diu l’estudi deGadeso. A la nostra comunitat el desplaçament significatiu és des del centre, que passaria d’aplegar el 41,9% dels ciutadans al 37%, cap al centredreta, que passa del 21,8% al 25%. Al mateix temps es percep de manera clara una reubicació de l’esquerra i el centre, que davallen del 33,1% al 31%.

Segons aquesta publicació, la unió de la dreta espanyola començà a diluir-se en aparèixer Ciutadans, que, almenys inicialment, podia captar part dels vots de centredreta. Però “últimament la presència fulgurant d’Actúa Vox, dreta extrema sense complexos, ha ampliat el camp de la dreta, en què competeixen entre ells els tres partits”. L’estudi, basat en una enquesta a 400 persones duita a terme a les Illes Balears durant el mes de gener, detecta que la deriva “cap al centre segueix pautes del conjunt de la ciutadania espanyola”.

Classe social i ideologia

Gadeso destaca també que un aspecte interessant és veure com s’ubica ideològicament una persona segons la seva classe social. L’estudi inclou una taula amb la distribució percentual de la població de les Illes Balears segons la seva ideologia i classe social. Com era d’esperar, les classes amb més recursos s’ubiquen més en el centredreta i la dreta. En concret, el 85,2% de la classe alta i el 60,1% de la mitjana-alta estan en aquesta franja ideològica. Les classes mitjanes (mitjana i mitjana-alta), encara que es mostren relativament fidels al centreesquerra, llisquen cap al centre -des del centreesquerra- i continuen cap al centredreta i a la dreta.

“Per la seva banda, la classe més baixa mostra un comportament preocupant amb un transvasament de persones que es desplacen, ideològicament, cap a la dreta”, indica l’estudi. Aquest desplaçament seguint la tendència que ja s’ha vist en diversos països europeus -com França, Itàlia, Àustria, Hongria i Polònia- es deu, principalment, a “missatges simples” i enemics “identificables” enfront de les “pors”, i també a la incertesa i la inestabilitat política i socioeconòmica, segons Gadeso.

“La pàtria, antídot al separatisme català; la invasió d’immigrants i refugiats que ens lleven la feina, que saturen els nostres serveis públics i n’abusen, que no es volen integrar; la degradació de les institucions bàsiques (el matrimoni tradicional) com a garantia de les nostres múltiples inseguretats” són alguns d’aquests missatges simples que aprofiten algunes pors de la ciutadania per impulsar el creixement de la dreta, segons Gadeso.

Posicionament dels partits

Una part de la investigació es dedica a tractar de posicionar els partits que es presenten a les pròximes eleccions a les Illes Balears en funció de l’opinió que els ciutadans tenen sobre on se situen les formacions polítiques en una escala ideològica. D’una escala d’1 a 10, d’esquerra a dreta, Podem ocuparia el lloc més esquerrà, amb una puntuació mitjana de 3. Més al centre se situaria el PSOE amb un 4, seguit de MÉS, que és el més proper al centre ideològic amb un 4,7.

En l’espectre de la dreta es troba en primer lloc El Pi, amb una puntuació d’un 5,5. Més dretà és considerat Ciutadans, amb un 6,5, mentre que el PP és qualificat amb un 7,5. Ja totalment situat dins el que es considera extrema dreta hi ha Actúa Vox, amb un 9 de nota mitjana. Així mateix, la formació que ocupa un espectre més ampli és Podem, ja que, tot i tenir un 3 de mitjana, el 95% dels enquestats el situa entre un 1,9 i un 4,5 en l’escala de l’eix ideològic.

stats