Parlament
Política 22/09/2022

L'Estat qüestiona els canvis del Govern en la llei turística del PP del 2012

El Ministeri de Política Territorial i la Conselleria de Presidència han obert negociacions per discrepàncies de constitucionalitat en la normativa de turisme i dos decrets llei convalidats pel Parlament

ARA Balears
2 min
El Tribunal Constitucional.

PalmaEl govern espanyol i l'Executiu balear han obert negociacions per resoldre discrepàncies sobre la constitucionalitat d'alguns preceptes d'un total de tres normatives promulgades pel Parlament: la Llei turística, el decret llei per reduir la temporalitat en l'ocupació pública i el decret llei que regula el sector del taxi a Eivissa.

En el cas de la normativa turística, la més important d'aquesta legislatura juntament amb l'educativa, les discrepàncies sorgeixen només en l'article dos, que tracta únicament les modificacions de la Llei turística 8/2012, aprovada pel PP en la legislatura de José Ramón Bauzá com a president del Govern. En total, són setze els canvis que la normativa impulsada pel conseller Iago Negueruela introdueix en el text legislatiu. Això no obstant, no hi ha cap mena de qüestionament en la moratòria de places turístiques ni en el fet de donar peu al decreixement.

Quant al decret llei que regula el sector del taxi a Eivissa, les discrepàncies giren entorn de la tarifa zero dels taxis després de superar els 110 km/h. L'Estat entén que aquest punt va en contra de la normativa de metrologia del taxímetre. La Conselleria de Mobilitat ja està en contacte amb el Consell d'Eivissa, impulsor de la norma, per estudiar com adaptar el text a les propostes del govern espanyol.

Finalment, l'Estat qüestiona també el decret llei que redueix la temporalitat en l'ocupació pública. Pel que fa a les mesures per aconseguir-ho, els articles en qüestió permeten exceptuar alguna titulació, de manera molt excepcional i només per a llocs de naturalesa laboral, així com el requisit d'acreditació de la llengua catalana; regulen les circumstàncies que permeten nomenar personal funcionari interí i les possibles causes de cessament; i modifiquen alguns punts en matèria de contractació pública del decret per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna.

Sobre això darrer, fonts de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat han apuntat, segons recull Europa Press, que les negociacions han de servir per explicar la regulació que s'ha fet a les Balears sobre aquests punts. Les fonts consultades s'han mostrat convençudes que les discrepàncies sobre aquest text es resoldran sense dificultat i han recordat que fins ara no s'ha presentat cap recurs d'inconstitucionalitat en les diferents negociacions que s'han anat obrint per normativa aprovada a la Comunitat.

Aquest tipus de negociacions són habituals i serveixen per resoldre les discrepàncies aconseguint acords interpretatius, i així es tracta d'evitar un recurs davant el Tribunal Constitucional. Els acords que anuncien l'inici de les negociacions s'han publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

stats