Política 31/03/2022

El Parlament insta el govern espanyol a garantir l'equiparació de drets laborals a les treballadores de la llar

La Comissió de Treball ha aprovat la iniciativa de MÉS per Mallorca

ARA Balears
2 min
Treballadora de la llar.

PalmaLa Comissió de Treball del Parlament ha aprovat aquest dijous una Proposició No de Llei (PNL) en què insta el govern espanyol a ratificar el conveni 189 de l'OIT, que obliga a l'equiparació dels drets laborals de les persones treballadores de la llar als de la resta de treballadors del Règim General de la Seguretat Social. La iniciativa, presentada per MÉS per Mallorca, arriba després d'una sentència recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que conclou que el sistema espanyol és discriminatori per no reconèixer el dret a cobrar una prestació per desocupació a aquest col·lectiu.

El diputat de MÉS Joan Mas Collet ha recordat que les persones que treballen en el sector laboral domèstic i de la llar constitueixen un col·lectiu altament precaritzat i invisibilitzat. A més, ha apuntat que "es tracta d'un col·lectiu molt feminitzat i en molts casos són dones migrades". Així, durant el debat al Parlament ha assegurat que "aquesta situació de precarització i vulnerabilitat té, en part, l'origen en una legislació discriminatòria i en el fet que en la majoria de cases aquestes persones formen part de l'economia submergida".

No obstant això, segons Collet, la regulació d'aquest sector permet que "encara es mantinguin aspectes molt negatius com són l'acomiadament per desistiment, l'exclusió de la prevenció de riscos laborals i l'exclusió de la prestació per desocupació".

Amb tot, el partit ecosobiranista planteja executar plans d'inspecció per tal de fer aflorar la contractació fraudulenta i l'economia submergida que està instaurada en aquest sector. La iniciativa també reclama campanyes de prevenció de riscos laborals.

Ajudes per fomentar la llengua

Així mateix, la formació ha assegurat que el govern espanyol destinarà 300.000 euros a les Balears per fomentar polítiques en benefici del català a través del Govern balear i del Consell de Mallorca. Segons ha informat el partit, aquesta iniciativa forma part de l'acord de negociació amb l'Estat a canvi del vot a favor del senador Vicenç Vidal als Pressupostos Generals del 2022.

En aquest sentit, el senador ha assegurat que "defensar el català a Madrid és defensar també els interessos i drets de la ciutadania de les Balears", i ha apuntat que "és un dret, no un privilegi, que l'executiu estatal inverteixi un mínim en les diferents llengües del territori".

Per part seva, el nou secretari autonòmic d'Universitat, Recerca i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, ha mostrat satisfacció per l'acord aconseguit. "Continuam avançant amb pas ferm i consolidem polítiques per fer arribar la llengua catalana a tots els sectors de la nostra societat", ha dit.

stats