Societat 31/03/2022

MÉS per Mallorca insta Sánchez a garantir els drets laborals "de totes les persones treballadores de la llar"

La proposta es debatrà aquest dijous en la Comissió de Turisme i Treball del Parlament

ARA Balears
2 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà

PalmaAquest dimecres, 30 de març, marca el Dia internacional de les treballadores de la llar i MÉS per Mallorca ha anunciat que en la Comissió de Turisme i Treball de demà defensarà una Proposició No de Llei (PNL) per instar l'Estat a, entre altres propostes, "garantir els drets laborals de totes les persones treballadores de la llar", amb l'objectiu d'evitar-ne la irregularitat "sobrevinguda". "La legislació espanyola deixa aquestes persones amb unes condicions laborals precàries", ha afirmat el portaveu adjunt ecosobiranista, Josep Ferrà, en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus d'aquest dimecres.

El partit que forma part del Pacte exposa que aquest sector està "molt feminitzat", amb un 95% de les persones que hi treballen que són dones, i en molts casos són dones migrades (més del 42%). "Aquesta situació de precarització i vulnerabilitat té l'origen, en part, en una legislació discriminatòria i en el fet que en la majoria de casos aquestes persones formen part de l'economia submergida", argumenten. "Tot plegat fa que les treballadores de la llar no tinguin un tipus de protecció social", afegeixen.

La iniciativa, que ha redactat el portaveu de MÉS a la comissió, Joan Mas Collet, probablement sortirà endavant, segons expliquen des de la formació, perquè té el vistiplau de, com a mínim, els seus socis de Govern. Els ecosobiranistes reclamen, a més, que s'equiparin els drets laborals de les persones treballadores de la llar "als de la resta de treballadors del Règim General de la Seguretat Social". Això, remarquen, suposaria "la igualtat de drets amb el conjunt de les persones treballadores, i a equiparar-les en el dret a prestacions" com l'atur, la cobertura de maternitat o prestacions per incapacitat laboral transitòria.

Així mateix, la PNL presentada per MÉS per Mallorca insta el govern espanyol a eliminar la finalització del contracte per lliure desistiment, que sostenen que "equival a un acomiadament lliure". Finalment, una altra de les propostes és la reclamació de promoure mesures de prevenció, denúncia i sanció de la violència masclista en l'àmbit del treball de la llar.

stats