Política 20/06/2022

L'esquerra i Cs deslliguen les eleccions andaluses de les Balears: "No és extrapolable"

Prohens confia que la majoria absoluta aconseguida pel PP "es pugui replicar a les Illes"

4 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela

PalmaL'únic guanyador de les eleccions andaluses ha estat el PP. El PSOE, amb Juan Espadas com a candidat, ha empitjorat els resultats de Susana Díaz, a que ha perdut fins i tot a la província de Sevilla; l'espai a l'esquerra dels socialistes ha sumat només set escons -entre Por Andalucía i Adelante Andalucía-, en el que era el primer gran experiment de la plataforma de Yolanda Díaz; Ciutadans segueix en la seva particular caiguda lliure i desapareix del Parlament de la comunitat, i Vox ha vist el seu creixement estancat, sense sumar pràcticament vots des de la formació d'Inés Arrimadas i augmentant només dos diputats.

Els partits balears, però, han desvinculat al llarg d'aquest dilluns els resultats dels comicis andalusos de la realitat illenca i del que pugui passar en les eleccions de maig del 2023. Des del Govern, el portaveu Iago Negueruela ha posat en relleu que els ciutadans "valoraran la gestió de la pandèmia i les xifres de la recuperació", i ha negat que hi hagi preocupació de l'Executiu. Les dues darreres eleccions que s'han produït, a Castella i Lleó i Andalusia, han esdevingut en una victòria del PP, però també en la reelecció del president que ha gestionat la pandèmia, i el Govern s'escuda en aquest fet per treure punts positius amb vista als pròxims comicis, tenint en compte les xifres econòmiques i d'ocupació que es donen en aquest inici de la temporada turística.

Una papereta més complicada té Unides Podem, que a menys d'un any per a les pròximes eleccions autonòmiques veu com la plataforma de Yolanda Díaz està encara verda, i no aconsegueix mobilitzar del tot l'electorat a l'esquerra del PSOE. A això s'hi ha referit el portaveu parlamentari de la formació morada a les Illes, Alejandro López, qui ha al·ludit "al resultat que suposa per a l'esquerra el fet de no arribar a acords".

S'ha de recordar que Unides Podem no es va poder integrar formalment en la coalició Por Andalucía per una falta d'acord en el cap de llista, i després de negociacions in extremis van acceptar la proposta de Díaz perquè l'encapçalàs Esquerra Unida. Així i tot, el seu registre va arribar fora de termini i es van haver d'incorporar a la llista com a independents, cosa que ja no va ser un bon començament per a Díaz. "La llei D'Hondt castiga la divisió, i també ho fa la ciutadania amb el seu vot", ha expressat López, amb referència a les disputes entre la candidatura de Teresa Rodríguez i la d'Inma Nieto.

Tant Podem com el PSIB han presumit de la gestió feta al llarg de la pandèmia per fer veure que "seria molt difícil" extrapolar els resultats a les Balears. "A les Illes governa l'esquerra i fa vuit anys que feim polítiques progressistes positives per a la ciutadania, mentre Marga Prohens s'apropa a Ayuso i representa el PP, que era el més corrupte d'Europa", ha apuntat López.

Per la seva part MÉS creu que "pot convertir-se en referència de l'esquerra" després de la victòria del PP a Andalusia. Així ho ha assegurat el secretari general del partit, Jaume Alzamora, que anat més enllà i ha dit que "si s'extrapolen els resultats electorals, on el PSOE i Podem s'enfonsen", MÉS per Mallorca podria ser l'esquerra de referència "progressista, ecologista i feminista" de les Illes.

En aquest sentit, ha destacat la "irrupció" de Adelante Andalucía, una formació "arrelada al territori, amb la qual MÉS es pot sentir identificat".

Ciutadans

Tant el secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet, com el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, han posat el focus en l'enfonsament de Ciutadans, que eleccions rere eleccions veu com la seva presència institucional disminueix progressivament. Bonet ha parlat de "fracàs" de la formació taronja, però que, a diferència de Catalunya, els socialistes no han sabut capitalitzar la seva caiguda de vots, sinó que a Andalusia ha estat el PP. "Cada un dels comicis que s'han fet aquests dos darrers anys han demostrat ser bastant diferents, a excepció de la constatació del fracàs del projecte que va representar Ciutadans en el seu moment", ha subratllat.

Melià, que en l'espai ideològic de centredreta competeix amb el partit que a les Illes lidera Patricia Guasp, ha aprofitat per enarborar la bandera "del vertader centrisme i espai de moderació", remarcant "l'aventura de curta durada de Ciutadans, que s'acaba amb les eleccions andaluses". El punt positiu per a El Pi és el fet de ser un partit de caràcter regionalista que, a diferència de Ciutadans, no es pot veure contagiat en tanta mesura dels resultats d'altres eleccions autonòmiques.

En aquest sentit, Guasp ha lamentat que "la factura que ha pagat el partit no és ni merescuda ni sana", ja que ha passat de 21 diputats i ser present en l'Executiu andalús a no tenir representació. Així i tot, ha matisat que "en absolut els resultats són extrapolables a les Balears, pel fet que la nostra realitat social és diferent".

Prohens, una victòria sense eufòria

La presidenta del PP balear, Marga Prohens, no ha volgut exaltar els ànims dels populars després de la victòria aconseguida a Andalusia, utilitzant el to moderat que caracteritza Juanma Moreno. "Zero eufòries, molta humilitat i més feina que mai", han estat les seves paraules per definir l'estat d'ànim del partit. Prohens veu la victòria més a prop amb la dinàmica electoral actual que segueix el PP, i confia que la majoria absoluta de Moreno "es pugui replicar a les Balears".

stats