Política 01/01/2021

Montero, sobre els indults: "El govern complirà amb el seu compromís d'intentar una solució dialogada"

Asens acusa el Suprem d'endarrerir l'informe perquè intueix que la Moncloa els vol concedir

Ara
2 min
Montero, sobre els indults: "El Govern complirà amb el seu compromís d'intentar una solució dialogada"

BarcelonaLa ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha reiterat que l'executiu de Pedro Sánchez "complirà amb el seu compromís de l'acord d'investidura d'intentar una solució dialogada per a un conflicte a Catalunya que dura ja massa temps", en una entrevista a Europa Press i en referència a la possible concessió de l'indult als presos polítics. Montero ha destacat que l'executiu "sempre ha estat valent" a l'hora d'afrontar el "conflicte polític" a Catalunya, i ha confirmat que aposten per "una via de diàleg" i per "trobar una solució consensuada".

La ministra ha demanat respectar el procediment i no avançar esdeveniments sobre la tramitació d'aquests indults sol·licitats perquè encara no han arribat a la taula de consell de ministres, i segueixen pendents dels informes corresponents del Suprem i de l'Advocacia de l'Estat. Tanmateix, Montero ha deixat clar que "no és bo que s'enquistin els problemes" ni recórrer a la "política d'amagar el cap sota l'ala" que, segons la seva opinió, practica el PP, al qual fa responsable de la situació.

Sánchez ja va fer dimarts en la roda de premsa de balanç de l'any una defensa enèrgica de la "reconciliació" i per "superar episodis nefastos que ens fan pujar els colors al conjunt del país", i va obrir la porta així a concedir la gràcia als líders independentistes empresonats. El president espanyol va assenyalar, com ha fet avui Montero, que no es pronunciarà sobre els indults fins que arribin al consell de ministres, un cop superats tots els informes preceptius, però sí que ha volgut deixar clar que el govern de coalició "no ha amagat les seves intencions des del principi".

Enmig d'aquest debat, el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha acusat el Tribunal Suprem d'endarrerir l'informe dels indults perquè intueix que la Moncloa els vol concedir. En una entrevista amb l'ACN, Asens ha considerat que el retard per acabar aquest tràmit és "absolutament injustificable" i això el porta a pensar que hi ha "una intencionalitat, més quan es comença a explicitar la voluntat del govern espanyol de resoldre'l favorablement".

El president d'Unides Podem i dels comuns al Congrés ha avisat que ja sap "què pensa Marchena" sobre la petició d'indult, després de les resolucions sobre els tercers graus. En tot cas, l'ha instat a dir "el que consideri oportú" en aquest informe –que no és vinculant– i a "resoldre'l de manera immediata, perquè aquesta és l'única causa amb presos que té, i aquesta demora no té raó de ser".

Amb el compte enrere cap a la cursa del 14-F, Asens ha admès que és difícil pensar que els presos polítics estaran en llibertat, tot i l'"anomalia democràtica" que suposarà, a parer seu, aquest fet. "Si el Suprem volgués evitar aquest escenari, podria fer-ho resolent ràpidament l'expedient que té al seu despatx", ha afirmat Asens, que ha dubtat que el tribunal "vulgui facilitar les coses perquè mai ha sigut el seu ànim".

stats