El català a Europa

Espanya assegura que ja "ha complert" amb el català a Europa

El ministre d'Exteriors assumeix que no es votarà l'oficialitat en la reunió del 15 de novembre

ARA
2 min
El ministre Albares, dilluns a Luxemburg.

BarcelonaNo ha vençut les reticències d'alguns estats respecte a l'oficialitat del català –Letònia i Finlàndia les han expressat públicament aquesta setmana i molts altres estats es mantenen expectants– i no aconseguirà que les institucions europees acceptin incrementar les llengües oficials abans que s'exhaureixi el termini per investir Pedro Sánchez, tal com li havia exigit JxCat. I, malgrat tot, el govern espanyol està satisfet amb les accions que fa setmanes que fa perquè el català, l'euskera i el gallec siguin llengües oficials de la Unió Europea i es mostra optimista que acabaran donant resultat. Aquest dimecres el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat que, de fet, el govern espanyol ja "ha complert" perquè ha fet la petició formal a la UE.

En una entrevista a Els Matins de TV3, Albares ha explicat que l’aprovació definitiva de la mesura pot portar més temps i ha recordat que en el cas de l’irlandès van caldre dos anys. "El temps europeu és diferent del temps nacional", ha subratllat, tot destacant que "estem avançant molt i molt ràpid”. Ara arribarà el moment en què es distribuiran els informes sobre la mesura que diversos estats havien demanat i Albares ha apuntat que és una fase que podria trigar "entre 2 i 3 mesos".

Sigui com sigui, no hi ha cap expectativa posada en el 15 de novembre, l'última reunió prevista entre els ministres europeus abans que s'exhaureixi el termini per a la investidura de Sánchez. El català no serà oficial abans i no hi ha cap garantia que ho sigui després. Junts haurà de decidir si la feina del govern espanyol, que ha celebrat aquesta mateixa setmana, l'eximeix de no haver aconseguit l'oficialitat del català a temps o si és un argument rellevant per votar contra Sánchez.

stats