Política 30/06/2020

El Parlament insta l'Estat a allargar els ERTO fins dia 31 de desembre d'enguany

La Comissió d'Hisenda de la Cambra aprova per unanimitat una proposta no de llei que també demana impulsar el pagament electrònic

K. O.
2 min
Una dependenta d’un establiment de roba del centre comercial Diagonal Mar.

PalmaEl Parlament instarà el govern espanyol a allargar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) de les Balears fins dia 31 de desembre d'enguany i no fins dia 30 de setembre com va aprovar divendres passat el Consell de Ministres. La Comissió d'Hisenda de la Cambra ha aprovat per unanimitat una proposta no de llei (PNL) que també demana impulsar el pagament electrònic i telemàtic, però garantint l'opció en efectiu per a les persones que ho necessitin.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar dissabte el reial decret llei que prorroga fins dia 30 de setembre els ERTO, que inclou allargar-los a les Canàries fins que es reactivi el trànsit aeri internacional. La normativa, però, no fa cap menció similar del cas de les Balears, tot i que és una comunitat turística i insular com l'arxipèlag canari. De fet, MÉS i Ciutadans varen demanar aquest dilluns que el Govern continuàs negociant per arribar a un acord similar.

La PNL ha estat presentada pel PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem i inclou propostes per pal·liar els impactes econòmics derivats de l'emergència sanitària. La demanda sobre els ERTO, la possibilitat de garantir el pagament en efectiu i el foment de l'ús de la factura electrònica han estat inclosos en la iniciativa parlamentària original a petició de Ciutadans.

Entre els punts presentants s'insta l'Estat a revisar els objectius d'estabilitat pressupostària, la regla de despesa i el deute de les comunitats autònomes i les entitats locals perquè puguin fer front a la despesa social causada per la crisi sanitària.

També es demana que es modifqui la normativa d'hisendes locals perquè els ajuntaments balears puguin eximir i bonificar impostos i taxes municipals fins que el Producte Interior Brut (PIB) de la Comunitat recuperi els nivells previs a la crisi del coronavirus. La PNL inclou instar l'Estat a fer un pla d'incentius i d'impuls de l'activitat econòmica atenent les pime, les microempreses i els autònoms.

Així mateix, la proposta dels partits del Pacte demana al govern espanyol que ampliï les mesures de suport financer ja aprovades perquè incloguin la col·laboració del sistema bancari en la resposta a l'impacte de liquiditat de les pime i treballadors a través de la renovació de crèdits i l'ajornament del pagament de les hipoteques de les persones afectades per la crisi.

stats