Política 16/09/2019

ERC retreu a Sánchez i Iglesias que la seva "irresponsabilitat" ha donat "ales" a Rivera

Es reivindica com un partit "endreçat" enfront de les "trencadisses" d'altres formacions

Quim Bertomeu
3 min
Primera reunió de la nova executiva d'ERC encapçalada per Marta Vilalta i Pere Aragonès

BarcelonaEl nou coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha estrenat aquest dilluns el seu nou càrrec al partit carregant contra el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Ha retret als dos líders polítics haver actuat de manera "irresponsable" fins ara, i ha conclòs que aquesta actitud ha donat "ales" a Albert Rivera per llançar propostes com la que ha fet avui.

Aragonès ha dubtat que la proposta de Rivera tingui alguna possibilitat de tirar endavant i ha interpretat que es més un "estratagema electoral" que no pas una idea amb possibilitats d'èxit. Pel partit de Junqueras, el problema no es tant la proposta en si, sinó que Cs la pot formular perquè el PSOE i Podem han perdut molts mesos sense arribar a un acord per governar. Ha avisat que Sánchez està prenent molt riscos i ha vaticinat que això podria "donar ales al nacionalisme espanyol de Cs, el PP i Vox".

En l'eventual cas que Sánchez se sotmetés a un nou debat d'investidura, no ha aclarit quin serà el vot d'ERC, però ha insistit que el seu partit mai facilitarà "ni per activa ni per passiva" que Cs, el PP i Vox tinguin possibilitats d'arribar a la Moncloa. Així doncs, tot i que encara no ho verbalitzin, els republicans estarien entre l'abstenció i el sí.

Primera reunió de l'executiva

El dirigent republicà ho ha dit en roda de premsa després la primera reunió de la nova executiva d'ERC, que els militants van escollir en una votació aquest diumenge. Una trobada en què Pere Aragonès ja ha exercit com a coordinador nacional de la formació i Marta Vilalta com a nova secretària general adjunta. Són els dos nous perfils reforçats de la direcció, al costat del president del partit, Oriol Junqueras, i de la secretària general, Marta Rovira, que aquest diumenge també van revalidar els seus càrrecs per a un nou mandat de quatre anys.

Aragonès ha reivindicat que el procés electoral d'aquest cap de setmana ha deixat el partit com una "eina endreçada" per afrontar els reptes del nou curs polític. Vilalta ha considerat que la formació republicana està cohesionada enfront d'altres partits que estan immersos en "trencadisses internes", però no ha precisat quins.

ERC se sent "reforçada" després de la consulta a la seva militància i es veu preparada per assumir noves cotes de poder a Catalunya. "ERC se sent amb confiança per iniciar un període de lideratge del moviment independentista, traçar el consens estratègic de país i fer l'objectiu de la independència", ha resumit Vilalta. Aragonès ha seguit la mateixa línia que la nova secretària general adjunta i ha afirmat: "A part del lideratge electoral, volem tenir el lideratge polític del país".

Un cop escollida la nova executiva, ara el partit haurà de celebrar un congrés que està previst per a "finals de novembre", segons Vilalta. Malgrat tot, la data no està tancada perquè, si hi hagués una repetició de les eleccions espanyoles, probablement aquest congrés haurà de ser més endavant.

Govern de concentració

Sobre si s'ha de formar un govern de concentració a la Generalitat que, a part d'ERC i JxCat, sumi la CUP i els comuns, Aragonès ha insistit que hi està predisposat, però no ha concretat si faran moviments en aquest sentit. Ha considerat que aquest govern hauria de treballar per l'autodeterminació de Catalunya, aconseguir el final de la repressió, buscar un diàleg amb l'Estat i impulsar una agenda social. També ha aclarit que en cap cas quan ERC pensa en això està proposant substituir el president Quim Torra: "No, no, no, no", ha precisat el vicepresident del Govern. A més a més, ha afegit que aquest govern de concentració s'hauria de fer també "en tots els àmbits on sigui possible", amb la qual cosa ha plantejat reproduir-lo en altres administracions.

stats