Congrés de Diputats
Política 10/03/2022

ERC salva la llei d'habitatge estatal pel compromís del PSOE a no envair competències autonòmiques

Els republicans avisen que l'aval a la tramitació no garanteix el suport final al projecte

2 min
La diputada d'ERC al Congrés Pilar Vallugera, intervenint a l'hemicicle

MadridUn acord in extremis entre el PSOE i Esquerra ha permès al govern espanyol salvar la llei espanyola d'habitatge al Congrés. El compromís de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, de respectar el marc competencial de les autonomies ha comportat que els republicans votin en contra de les esmenes de devolució del text de l'executiu. Les majories a la cambra baixa han sigut de 161 vots a favor de tombar el projecte i 174 en contra, de manera que si els 13 diputats d'ERC haguessin optat pel sí en lloc del no la llei hauria decaigut. De moment, ni socialistes ni republicans han fet públic l'acord escrit, però han escenificat una primera reconciliació després del xoc per la reforma laboral.

"El text resultant del projecte serà respectuós amb els títols competencials de la Constitució, amb la competència exclusiva que les comunitats tenen en matèria d'habitatge, amb les competències de l'Estatut de Catalunya. Per descomptat, la llei serà acordada amb les forces progressistes, entre les quals hi ha ERC", ha anunciat la ministra en la seva exposició a la tribuna. En el seu torn d'intervenció, la diputada republicana Pilar Vallugera ha volgut recordar "per cinquena vegada" al govern espanyol que no té majoria absoluta. "No tenen els vots per legislar al seu gust", ha subratllat.

Vallugera ha assenyalat que la seva esmena a la totalitat amb text alternatiu hauria pogut ser la proposta de PSOE i Unides Podem "si es creguessin l'estat descentralitzador" que diuen defensar. La seva proposta no només blinda les competències dels territoris, sinó que també és més ambiciosa a l'hora d'obligar a oferir lloguer social abans que es produeixi un desnonament i gravar fiscalment els propietaris que tinguin pisos buits. La diputada independentista ha volgut deixar clar que avalar ara la tramitació no "compromet el vot futur" sobre el text final. Ara s'obrirà el període de negociacions per a les esmenes a l'articulat i les formacions d'esquerres exigiran algunes modificacions que Unides Podem està obert a estudiar.

A la dreta de l'hemicicle, diverses formacions havien presentat esmenes a la totalitat de devolució, entre les quals el PP, el PNB, el PDECat i Junts. Aquests partits, en la línia del que va apuntar el Consell General del Poder Judicial en el seu informe contrari a la llei, recelaven de la invasió competencial –en el cas dels nacionalistes catalans i bascos– i de l'amenaça al dret a la propietat privada. De fet, el PP sempre ha portat les iniciatives en matèria d'habitatge aprovades pel Parlament de Catalunya davant el Tribunal Constitucional per protegir els propietaris. Precisament, aquest dijous el tribunal de garanties ha estimat per unanimitat un recurs de la formació conservadora contra la llei de regulació dels lloguers que es va aprovar a la cambra catalana el 2020.

Veient que la norma tiraria endavant, el portaveu del PDECat, Ferran Bel, ha instat les formacions que havien presentat una esmena de devolució a votar favorablement la d'ERC, perquè ha dit que és "millor" treballar les esmenes sobre el text dels republicans que el de l'executiu. Així, el partit hereu de Convergència ha acabat votant de la mà d'ERC, EH Bildu, la CUP, el BNG, Compromís i Més País -i una diputada de Cs que s'ha equivocat en la votació.

stats