Política 02/12/2020

ERC i el PDECat urgeixen el PSOE a alliberar els presos polítics abans del 14-F

Rufián subratlla que és "important mostrar que la política i el diàleg serveix per a alguna cosa"

Ot Serra / Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Juan Carlos Campo el 23 de juliol en la segona jornada del primer debat d’investidura de Pedro Sánchez.

MadridEsquerra i el PDECat s'afegeixen a la maniobra de pressió al PSOE perquè mogui peça amb els presos polítics abans de les eleccions catalanes. Si aquest dimarts el líder dels comuns, Jaume Asens, va urgir el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a accelerar la reforma del delicte de sedició per alliberar els presos abans del 14-F, aquest dimecres s'hi han sumat el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, i el del PDECat, Ferran Bel. "És molt important intentar mostrar que la política, el diàleg, serveixen d'alguna cosa", ha manifestat Rufián, en un missatge que deixa l'interrogant sobre si el recent acord d'ERC amb el govern espanyol pels pressupostos també inclou algun compromís en l'àmbit de la repressió.

L'endemà que Asens apugés el to contra la "lentitud" en la reforma del Codi Penal promesa per Campo, ERC i el PDECat també han reclamat un gest a la part socialista del govern espanyol, que manté la incògnita de si concedirà l'indult als condemnats i també els detalls de la modificació de la sedició. Es dona per fet que seria beneficiosa per als líders independentistes a nivell de reducció de penes, però no hi ha concreció sobre les intencions del ministeri de Justícia. Bel ha assegurat en roda de premsa que els quatre diputats del PDECat donaran suport a "qualsevol mesura que serveixi per millorar la situació i reduir el patiment dels presos i les seves famílies, encara que no sigui la més òptima". Al seu torn, Rufián ha considerat una "bona notícia" que hi hagi debat sobre la reforma de la sedició perquè avança en la "democratització" de l'Estat.

Amb tot, "no serveix de res", ha puntualitzat, perquè els presos continuarien a la presó i els exiliats fora de Catalunya. Si el delicte no s'elimina o no es redacta de manera que el tipus penal no encaixi amb el que va succeir la tardor de 2017 –per exemple que la sedició exigeixi l'ús d'armes, tal com proposen els comuns–, la causa judicial no desapareixeria. En la mateixa línia, el diputat de la CUP Albert Botran ha avisat que la reforma del Codi Penal pot suposar una "sofisticació" de la sedició i que, a més, vagi acompanyada d'un enduriment d'altres delictes com el de desobediència al Tribunal Constitucional, tal com va anunciar Campo dilluns.

Per tot plegat, el portaveu d'ERC ha insistit que el plantejament del seu partit continua sent l'amnistia, "netejar el tauler com es va fer el 1977 (si es va fer amb feixistes, com no s'hauria de fer amb demòcrates?)", s'ha preguntat, però ha donat la benvinguda a la mesura que solucioni "l'anomalia i la salvatjada" i permeti que el pròxim cicle electoral "vagi de polítiques". "Els que venen altres coses tindran menys marge", ha deixat anar Rufián, en una referència implícita a qui prefereix mantenir viva la confrontació.

"Ha de desaparèixer el criteri electoral"

La Moncloa ha sortit al pas d'aquesta pressió i ha demanat respecte pels terminis de cada mesura. En relació als indults, fonts del govern espanyol han advertit que no es donen com un "gest" o una contrapartida, sinó com a conseqüència del seu procediment reglat i "quan toqui". De fet, els expedients encara estan en mans del Tribunal Suprem, que ha d'emetre un informe al ministeri de Justícia i, posteriorment, aquest decidir si concedeix o no l'indult, i si és total o parcial. Aquest dimarts Asens es va preguntar si el tribunal presidit per Manuel Marchena estava alentint deliberadament el tràmit. En paral·lel, el Suprem continua treballant en els recursos sobre el tercer grau dels presos, que hauria de resoldre aquesta mateixa setmana.

Sobre la reforma de Codi Penal, les mateixes fonts de l'executiu espanyol han assenyalat que anirà al consell de ministres quan estigui acabada. "No pot anar tot a ritme electoral. Ha de desaparèixer com a criteri", han afegit les mateixes fonts.

stats