Política 03/12/2020

De l'impost al dièsel a la Casa del Rei: s'acaba el ball d'esmenes al Congrés

ERC retira l'esmena a la totalitat al pressuport de la Casa Reial i del TC per temor a bloquejar els comptes

Núria Rius Montaner
4 min
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ahir al Congrés dels Diputats.

MadridPressupostos de l’Estat a punt. Aquesta setmana el Congrés ha votat els últims retocs dels futurs pressupostos generals de l'Estat per al 2021 abans de ser tramitats al Senat i votats, finalment, el 29 de desembre.

Dimarts i dimecres els partits polítics van votar les esmenes que quedaven vives dels PGE del 2021, de manera que aquest dijous només ha quedat per votar l’articulat, les seccions i les disposicions. Malgrat que aquest és un tràmit imprescindible perquè el document pugui seguir el seu procés de tramitació, la tranquil·litat s'ha instal·lat al govern espanyol des que EH Bildu i ERC van ser dels primers en anunciar l’aval als comptes de Sánchez després d'arribar a acords, que ara ja tenen 189 vots assegurats.

Totes les votacions han estat telemàtiques i la gran majoria d'esmenes que s'han introduït han estat d'ERC (15) - que ja ha avançat que l'aixecament del control dels comptes, un dels punts de l'acord amb el govern espanyol, es durà a terme el mes de gener - i han tirat endavant gràcies als vots favorables de la dreta i obligaran el govern espanyol a redistribuir gairebé 3.000 milions d'euros. Després de les últimes votacions d’aquest dijous, els nous pressupostos generals de l’Estat per al 2021 s’enviaran al Senat, on encara podran rebre alguna modificació -mínima- si s’hi afegeix alguna transacció.

Aquestes són les principals modificacions incorporades:

Fiscalitat

El govern espanyol ha acabat suprimint dels comptes la pujada fiscal del dièsel després d’un acord amb el PNB. A través d'aquest impost el govern esperava recaptar uns 500 milions d'euros.

L’impost del gasoil, però, no ha estat l’única mesura fiscal modificada dels PGE. El tribut sobre les begudes ensucrades també ha estat limitat a través d’una esmena d’ERC. Els partits han acordat que no s’apliqui als productes làctics edulcorats. A través d’aquest impost, el govern estima recaptar 6.847 milions l’any 2021.

Infraestructures

S'introdueix una esmena esgarrapada per ERC en l’acord per a l’aval als pressupostos i que implica 100 milions d'inversió real en vies ferroviàries, 60 milions dels quals per a l’AVE i els 40 milions restants per a millores en la línia de Rodalies.

Aquesta esmena es va aprovar dimarts al costat d’una proposta introduïda pel PDECat, que també va rebre llum verda: 3,4 milions en inversions plurianuals en matèria ferroviària, entre les quals 500.000 euros en dos anys per a l’estació de l’AVE de l’aeroport de Girona. A més, el partit també ha aconseguit que el govern espanyol introdueixi als PGE del 2021 el traspàs total dels recursos econòmics de Rodalies a la Generalitat.

El tren, però, no és l’únic transport que veurà créixer les seves partides. El ple del Congrés també va incorporar una esmena per al transport públic municipal amb una dotació de 275 milions d’euros ampliable fins als 1.000 milions. A més a més, ERC també ha aconseguit elevar el finançament de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona fins als 149,3 milions.

L'Estat també ha reservat 10 milions per a R+D+r dins el Pla Tecnològic Aeronàutic.

Impuls social

En l'àmbit social i de drets s’ha introduït una reserva dirigida a la crisi migratòria: 2,5 milions addicionals per a Salvament Marítim i 4 milions per a projectes humanitaris.

La majoria dels partits també van votar favorablement a afegir 5 milions d’euros als PGE en concepte d’ajudes dirigides a subvencionar els sindicats -com demanava una esmena d’ERC-. Uns diners que es repartiran “entre les organitzacions en proporció amb la seva representativitat i que aniran destinades a activitats de caràcter social”. Aquests s'afegeixen als 8,8 milions que ja figuraven al text per a institucions sense ànim de lucre, i en total sumen 13,8 milions. Una esmena, això sí, que no va comptar amb els vots del PSOE ni d’Unides Podem.

Tampoc va comptar amb el suport dels socis de la coalició, però sí de la dreta, l'esmena sobre la partida dedicada als programes d’educació infantil, formació professional (FP) i educació primària i secundària, que s’amplia en 370 milions. L’esmena, presentada per ERC, incorpora partides com 100 milions per a la FP, 99 milions (fins arribar als 200 milions) per a l’educació infantil i 170 milions per a l’educació primària i secundària. També en l'àmbit educatiu superior, és a dir, universitari, el PdCat ha pactat amb el govern central la modificació de la Llei d'Universitat perquè els centres no presencials semipúblics puguin contractar professos associats en les mateixes condicions que els centres universitaris públics, una esmena que el PdCat ha defensat que millorarà la situació de la UOC.

Pel que fa a la dependència, el Congrés també ha elevat la partida pressupostària amb 566 milions destinats a aquestes ajudes, cosa que amplia aquesta partida social fins als 2.600 milions.

Finalment, l'esmena antidesnonaments d'ERC i EH Bildu no va ser votada després que tots dos partits la retiressin. Des d'Unides Podem van acabar pressionant als independentistes i abertzales, ja que tenien entre mans un acord amb el PSOE per aturar els desnonaments fins al final de l'estat d'alarma. A través d'un reial decret el govern espanyol exigirà, entre altres qüestions, que si no hi ha una "alternativa habitacional digna" no es podrà tirar endavant un llançament.

Més diners per a les polítiques d’ocupació

De la mà d’ERC, el Congrés també va votar a favor d’una esmena que introdueix 200 milions per a la millora de l’ocupació de les persones amb discapacitat. També en matèria d’ocupació i en la lluita contra la despoblació dels pobles -i malgrat el rebuig del PSOE i Unides Podem-, s'ha aprovat la introducció d’un fons de 1.500 milions d’euros per a la recuperació de l’ocupació en aquelles zones on la indústria ha perdut més pes.

Una altra esmena introduïda va ser la que "congelarà" el sou del govern espanyol l'any que ve.

Cau l'esmena al pressupost de la Casa Reial

Dimarts i dimecres la triple dreta en bloc (Cs, PP i Vox) van votar a favor de moltes de les esmenes d'ERC. “Fins i tot esmenes fora de la seva lògica, com la d’ampliar els diners per a la dependència”, han apuntat fonts d’ERC a l’ARA. Al veure aquesta actitud, ERC va decidir retirar ahir dimecres les esmenes a la totalitat que feien referència al Tribunal Constitucional (TC) i a la Casa Reial i que apostaven per reduir a zero les aportacions a aquestes dues institucions. Totes dues s'havien de votar aquest dijous.

Fonts d’ERC expliquen que tenien la “certesa” que la dreta votaria a favor d’aquestes esmenes a la totalitat sobre les seccions completes, cosa que provocaria que caiguessin automàticament tots els comptes de Sánchez. “Ho justificarien dient que és una forma de mantenir els PGE de Montoro”, apunten fonts d’ERC, que han vist “perillar totes les partides aconseguides per a Catalunya”. De fet, EH Bildu va decidir en el seu moment no presentar esmenes a la totalitat sobre aquestes seccions.

Al seu torn, la CUP ha avançat que demanarà explicacions sobre la decisió d'ERC: "No entenem que ERC retiri una esmena sobre el qüestionament del sou del rei actual, que cobra uns 23.000 euros al dia i se li manté la seu". Per a la CUP, que tirés endavant l'esmena no seria una noticia negativa, ja que "hi hauria molts més diners per a altres iniciatives, com l'ingrés mínims vital". La CUP apunta que la retirada està vinculada amb el pacte entre ERC i el govern espanyol per avalar els pressupostos.

El desenllaç final ha estat que la dreta ha acabat votant favorablement a la secció de la Casa Reial i del Tribunal Constitucional - és a dir, han votat a favor de la partida pressupostària per a la Casa Reial que s'ha votat aquest dijous - i fins i tot s'ha aixecat de l'hemicicle per aplaudir en el moment en què han sortit els resultats.

stats