Política 21/04/2023

Què diuen les enquestes del 28-M per a les Balears: de la majoria PP-Vox al somni d'El Pi

Pràcticament tots els sondejos més recents marquen un retrocés de l'esquerra lligat a un augment de l'abstenció, cosa que assenyala la manca de mobilització que pateix aquest sector ideològic

4 min
Les estimacions de l'enquesta feta per 'Público'

PalmaEn el darrer mes s'han donat a conèixer cinc enquestes a través dels mitjans de comunicació referents a les eleccions del 28 de maig a les Balears. A quasi totes elles hi ha dues clares coincidències: el retrocés del bloc de l'esquerra després de vuit anys de govern amb el consegüent augment de la dreta, i que pot dependre d'un sol diputat que Francina Armengol es mantingui al Consolat de Mar o hi accedeixi Marga Prohens.

Els sondejos de La Razón, Público i RTVE, publicats entre el 20 de març i el 18 d'abril, marquen que el PP guanyarà les eleccions amb diferència (22-24 diputats) damunt del PSIB, que dels 19 escons actuals baixarà a entre 15 i 16. Tenint en compte que la majoria absoluta és de 30 diputats, els populars, segons Público i La Razón, només necessitarien Vox (6-7 diputats) per governar. Cal tenir en compte, però, que gran part de l'enfortiment del PP prové de la desaparició de Ciutadans, que el 2019 va aconseguir cinc representants.

Seria quasi una condició indispensable que el PP formàs una coalició amb l'extrema dreta. A diferència del que va succeir a la Comunitat de Madrid, on Isabel Díaz Ayuso va ser investida amb el suport extern de Vox, a les Illes Marga Prohens no sumaria per ella tota sola més que l'esquerra (PSIB, UP, MÉS, Més per Menorca i el diputat de Formentera), i només amb El Pi (2-3 escons) no li bastaria per tenir la majoria. A més, tant Vox com els regionalistes ja han deixat clar que tots dos no poden estar al mateix Govern. Tot i que des del PP reiteren que no es preveu un Govern amb l'extrema dreta, amb la seva entrada a l'Executiu de Castella i Lleó, Vox ha llançat el missatge que vol estar a les institucions.

L'enquesta de 'La Razón' marca una majoria absoluta de PP i Vox

Però, què li passa a l'esquerra? L'enquesta de La Razón, que és la que atorga una menor força a aquest bloc (26 diputats), dona una dada significativa. Mentre que el 2019 hi va haver una abstenció del 46,1%, el 2023 podria augmentar fins al 48,7%. Per tant, el millor resultat del PP (24 escons amb un 33,3% del vot) i el pitjor de l'esquerra (26, enfront dels 27 de Público i els 28 de RTVE) va molt lligat a la manca de mobilització, i aquest serà un dels aspectes que hauran d'explotar.

Podem baixa, però MÉS es manté

Dels tres socis de govern, MÉS és el que es manté en una millor posició, ja que repetiria els quatre escons del 2019 amb opcions a arribar al cinquè. En canvi, la formació morada segueix la tendència dels socialistes, i baixarien dels sis diputats actuals a només quatre. El cas contrari seria el de Més per Menorca, que ascenderia a tres escons, un més que el 2019.

L'esquerra mantindria també el diputat de Formentera, i veient la força de l'esquerra que preveuen les enquestes es denota la importància de l'acord al qual van arribar el PSIB i Gent per Formentera per concórrer junts a les eleccions, amb Sílvia Tur al capdavant. En una circumscripció que només elegeix un diputat, i on per un vot pots guanyar l'escó, per a l'esquerra era de vital importància anar amb coalició. A més, Esquerra Unida va decidir aixecar-se de la taula de negociacions per no aconseguir un candidat de consens, però no presentarà cap llista per no dividir el vot.

El somni d'El Pi: ser decisiu per formar Govern

L'enquesta de RTVE, publicada fa només quatre dies, és la que dona peu al somni que té El Pi: ser decisiu perquè l'esquerra o la dreta vulgui arribar al Consolat de Mar. Segons aquest sondeig, la suma de PP i Vox arribaria als 29 diputats, enfront dels 28 de l'esquerra i els dos d'El Pi. Això implicaria que només hi hauria majoria absoluta a través d'un pacte amb els regionalistes.

El Pi seria decisiu per formar un Govern, segons l'enquesta de RTVE

En una entrevista a l'ARA Balears, el candidat d'El Pi al Parlament, Josep Melià, va remarcar que no estaria en una coalició ni amb Podem ni amb Vox –"els extremistes han d'estar a l'oposició"–, però va deixar la porta oberta que les dues formacions donassin suport extern perquè hi hagués una geometria variable al llarg de la legislatura. El que és cert és que el Govern, i principalment el PSIB, ha donat espai i visibilitat a El Pi en el darrer any perquè pensa que pot ser un soci potencial per retenir el Consolat, amb la famosa fotografia amb els hotelers, els regionalistes i els tres partits del Pacte per un acord en el marc de la llei turística.

PP i Vox sumen més que l'esquerra a Mallorca

El passat 13 d'abril Diario de Mallorca publicava una enquesta interna de MÉS per Mallorca, circumscrita només a Mallorca, on es reparteixen 33 dels 59 escons. En aquest cas, la suma de PP i Vox arribaria als 17 diputats, mentre que l'esquerra baixaria fins als 14, i El Pi retrocediria a dos representants. Per tant, aquí la dreta i extrema dreta sumarien més que l'esquerra i els regionalistes junts. Vox doblaria els resultats del 2019, passant de 3 a 6 escons, i el PP en trauria 11 enfront dels 7 de fa quatre anys, aprofitant la desaparició dels tres diputats de Ciutadans i la baixada del PSIB (de 10 a 8 o 9) i de Podem (de 3 a 2). MÉS es mantindria en els 4.

El Pacte podria revalidar el Govern?

Així i tot, hi ha una excepció a les enquestes anteriors. Eldiario.es publica aquest mateix divendres que el bloc de l'esquerra guanyaria àmpliament, i els tres partits del Pacte (PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca) es bastarien per conformar una majoria absoluta, sense la necessitat de dependre del diputat de Formentera com ha succeït en aquesta legislatura, ni de pactar amb El Pi en un futur. PP i Vox absorbirien els diputats de Ciutadans, però en el millor dels casos la seva suma no superaria els 25 diputats, lluny de les possibilitats de formar govern. De la mateixa manera, MÉS per Mallorca es veuria beneficiat de la baixada de Podem, i podria arribar als sis diputats, igualant els resultats del 2015, i Més per Menorca es mantindria en els dos escons actuals.

stats