El Pacte podria repetir al Govern i a Palma, segons una enquesta de Gadeso

El PSIB, MÉS i Podem sumarien entre 33 i 37 escons al Parlament mentre que la majoria absoluta se situa als 30 diputats

Una enquesta divulgada aquest divendres per  Gadeso, que podeu descarregar aquí, dona una clara majoria al Pacte d'esquerres tant al Parlament de les Illes Balears com a l'Ajuntament de Palma, per la qual cosa el PSIB , Unides-Podem i MÉS podrien tornar a governar a les Illes i a Ciutat quatre anys més. Si es complissin els resultats de l'enquesta, el  PSIB registraria un augment de vots, passaria del 19% al 27%, que li permetrien sumar entre 17 i 18 d'escons enfront dels 15 actuals.  Unides  Podem baixaria un punt i mig,  fins al  13%, amb 8, 9 o 10 escons, un o dos menys que ara, mentre que MÉS sumaria 7 o 8 escons, de manera que en perdria un o dos. Sumant el diputat de Gent per Formentera, el Pacte d'esquerres se situaria entre 33 i 37 escons, i la majoria absoluta està fixada en 30.

Per contra, el PP registraria una davallada, passaria del 28% dels vots al 22% i la caiguda li suposaria perdre quatre o cinc escons, passant de 20 a 14 o 15 diputats al Parlament. Ciutadans  tindria  la major pujada, del 6% dels sufragis arribaria al 13,5%, que li garantirien entre 8 i 10 escons, molt per damunt dels 2 actuals Vox i El Pi fregarien l'entrada al Parlament amb devers un 5% dels vots (el mínim per accedir-hi), si els aconseguissin entrarien a la Cambra amb entre 2 i 3 escons .

Resultats de Palma

Pel que fa a l'Ajuntament de Palma, l'enquesta que Gadeso ha fet pel Canal 4 també dona majoria al Pacte d'esquerres, tot i que d'una manera molt més ajustada, només per un regidor. Així, per al  PSIB es pronostica un creixement de tres punts i d'un regidor, amb què pujaria de 6 a 7 representants. MÉS en perdria un i quedaria amb 5, mentre que  Unides Podem també passaria de 5 a 4. La suma seria de 15 regidors.

En el bloc de dreta, si es complís el resultat d'aquesta enquesta, el PP registraria una destacada caiguda i passaria a ser la tercera força, després de Ciutadans. El sondeig li  dona 5 regidors, enfront dels 9 actuals, amb una pèrdua de 9 punts percentuals. En canvi, Ciutadans en guanyaria 1 o 2, ja que els 4 del 2015 es convertiren en 5 o 6. A Palma,  Vox té més clara la seva entrada, ja que se li atorga un 8% dels vots, que suposaria 2-3 regidors. El Pi tornaria a estar fregant la seva entrada, amb un 6% dels vots, que li podria donar un regidor.

Valoració de candidats

El sondeig també va una valoració dels candidats a presidir el Govern i a la batllia de Palma, cap dels quals arriba a l'aprovat. Pel que fa als números u que competeixen en el Parlament, Francina Armengol (PSIB) obté la nota més alta amb un 4,8, la segueix Jaume Font (El Pi), amb un 4,7, Miquel Ensenyat (MÉS), amb un 4,4, i Biel Company (PP), amb un 4,3. Els tres darrers són  Juan Pedro  Yllanes, d' Unides-Podem, un 4,2, Marc Pérez- Ribas ( Cs), 3,7, i  Jorge Campos ( Vox), 2,7 .

A l'Ajuntament, José  Hila ( PSIB) i Antoni Noguera (MÉS), que ha estat batlles aquesta legislatura, obtenen un 4,6 i un 4,5, respectivament. Els segueixen Mateu Isern (PP), 4,4,  Fulgencio Coll ( Vox), 4,4, i Josep Melià (El Pi), 4,2. Els darrers llocs són per  Alberto  Jarabo ( Unides-Podem), 3,9, i Eva Pomar ( Cs), 3,5 .

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF