Política 16/01/2022

MÉS insta a retirar les ajudes europees a les energies altament contaminants

El grup rebutja l'etiqueta verda per a les nuclears i el gas natural

ARA Balears
2 min
NUCLEAR SENSE FUMS? El consum de tabac a l'interior de la central nuclear d'Ascó ha estat denunciat per l'informe del Consell de Seguretat Nuclear.

MÉS per Mallorca ha registrat una iniciativa al Parlament perquè es retiri "de manera immediata" l'etiqueta europea d'energia verda tant al gas com a l’energia nuclear. El portaveu adjunt de la formació al Parlament, Josep Ferrà, ha explicat que “tant l’energia atòmica com el gas són altament contaminants i en cap cas no es poden considerar com a verdes, distintiu que fa que es puguin accedir a ajudes de finançament públic provinent dels fons europeus Next Generation per valor de milions d’euros".

Ferrà, que també és portaveu a la comissió parlamentària de Medi Ambient, ha assegurat que aquesta etiqueta verda obeeix a interessos que poc tenen a veure amb la lluita contra l’escalfament global del planeta. En el cas concret del gas, “la seva crema genera emissions que contribueixen al canvi climàtic i les partícules que es generen en aquesta crema són altament tòxiques i provoquen greus problemes per a la salut de les persones”. Hi ha estudis que afirmen que un 10% de les morts a l’estat espanyol són conseqüència d’aquests casos contaminants, segons recull una nota de premsa de MÉS.

D’altra banda, el diputat s’ha referit a l’energia nuclear també com a perillosa i altament contaminant i, a més, per la formació verda, la possibilitat d’un greu accident dins una central nuclear tampoc no es pot descartar. ”Les conseqüències d’accidents com el de la central de Fukushima al Japó o el de Txernòbil a Ucraïna encara són presents i ho seran durant milers d’anys. Com és possible que la Comissió Europea reconegui una energia així com a energia verda?”, ha manifestat Ferrà.

El document que defensa la iniciativa parlamentària de MÉS per Mallorca posa en antecedents la història de la distinció d'etiqueta verda. Segons expliquen, els lobbies del gas i atòmic s’han unit a França i Alemanya perquè aquestes dues energies siguin considerades energies netes. Les dues primeres potències econòmiques de la Unió Europea van prendre decisions "equivocades" en el passat des de la lògica de la lluita contra l’escalfament global del planeta. D'aquesta manera, per MÉS s'estan imposant els interessos particulars dels principals estats comunitaris i el de les seves grans empreses.

stats