Política 07/11/2019

El cable energètic submarí entre Menorca i Mallorca serà una realitat a finals de 2020

Yllanes no descarta continuar insistint a Madrid per l'arribada de generadors en cas d'emergència

Ivan Martín
2 min
Un vaixell noruec ha iniciat els primers treballs de neteja i seguretat del projecte de cable submarí entre illes.

CiutadellaEl cable elèctric submarí entre Menorca i Mallorca estarà operatiu "durant el tercer trimestre de l'any 2020". Així ho ha anunciat aquest dijous el delegat de Red Eléctrica España a Balears, Eduardo Maynau, en l'acte d'inici dels treballs a Cala en Bosch, Ciutadella. Maynau ha destacat la importància de l'actuació: "Avui és un dia decisiu per al compliment del full de ruta 2030 de Menorca", ha dit, i ha agraït la col·laboració entre les diferents institucions públiques implicades: "Un any i mig després d'obtenir totes les autoritzacions, duim a terme una obra de gran complexitat, majúscula".

Maynau també ha recordat que les obres del cablatge elèctric permetran "mantenir energèticament connectades totes les illes de la comunitat, també amb la Península, de manera que es guanyarà en estabilitat i sostenibilitat". A més, el delegat de Red Eléctrica España a Balears ha detallat l'operativa i ha posat en valor els treballs de neteja i protecció que està executant el vaixell noruec 'Skagerrak', tasques que continuaran els pròxims dies fins que arribi a Cala Mesquida (Mallorca). D'altra banda, deixa "a les mans de les autoritats mediambientals" el futur del cable anterior, el qual, segons ha admès el mateix Maynau, "ha quedat inservible".

En canvi, el conseller de Transició Energètica del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, considera que la instal·lació del cable submarí "ocasionarà potenciar el flux energètic de Mallorca amb Menorca, però també a l'inrevés quan aquesta illa traspassi a la seva veïna l'excedent de renovables". Yllanes ha assegurat que l'actuació "millora la situació energètica dels menorquins i els problemes que planteja la central tèrmica de Maó". Per concloure, ha confirmat que no hi ha un calendari previst per a la instal·lació del segon cable, tot i que "no escatimarem cap esforç per tancar el sistema elèctric de Menorca amb aquesta iniciativa". Yllanes ha acabat reivindicant la presència de generadors elèctrics a l'illa: "No renunciam a continuar pressionant el Ministeri perquè demani autoritzacions a Europa a fi de disposar de més alternatives davant escenaris d'emergència".

stats