Política 05/06/2018

Medi Ambient del Consell acusa de deslleialtat Emaya per l'estudi de tractament de residus

La consellera insular Sandra Espeja es queixa que, malgrat que el Consell és la institució responsable de la gestió de residus a Palma, Emaya no li ha consultat res

Aina Riera Serra
2 min
Medi Ambient del Consell acusa de deslleialtat a Emaya per l'estudi de tractament de residus

PalmaLa història no és nova i evidencia les crisis internes que hi ha en el si del Pacte.

Ahir al capvespre Emaya va presentar un estudi en què plantejava possibles alternatives per tractar la matèria orgànica i convertir-la en compost i biogàs. A partir d'aquest estudi, l'empresa municipal proposava assumir les tasques de tractament de la matèria orgànica, recollint separadament la del contenidor marró i la del contenidor gris o de rebuig. Perquè això fos possible s'hauria d'obrir una planta nova de tractament a Son Reus.

Cal recordar que la municipalització del servei està prohibida per llei, ja que l'actual Pla director sectorial de residus obliga els consells a assumir-ne tota la gestió. Però Emaya assegura que si n'adquirís la competència els ciutadans s'estalviarien entre un 20 i un 30% del cost actual del tractament per incineració, del qual ara s'encarrega l'empresa Tirme.

L'escàndol va esclatar quan, a la presentació de l'estudi, el Departament de Medi Ambient del Consell Insular de Mallorca va assabentar-se de les conclusions i comprovà que Emaya no li havia consultat cap dada o informació.

Segons la consellera insular Sandra Espeja, la proposta d'Emaya no té cap sentit perquè suposaria duplicar les instal·lacions, cosa que faria també incrementar la taxa de residus dels ciutadans de Palma. A més, Espeja assegura que Medi Ambient preveu la construcció d'una planta de metanització, capaç de tractar tota la matèria orgànica que generi Palma.

A partir de l'octubre, Emaya té previst començar a implantar la recollida de matèria orgànica amb contenidors marrons a tota la Ciutat. Això suposaria que, de les 23.000 tones que es tracten a les plantes de Tirme es passaria a 35.000.

Segons Espeja, el Consell disposa de les instal·lacions i la capacitat per continuar gestionant els residus de Palma i no té cap sentit que Emaya se'n faci càrrec.

D'altra banda, la consellera insular de Medi Ambient assegura que si es tracta de reduir la taxa de residus, el seu departament ja ha fet feina en aquest sentit i ha reduït cinc euros la tona de residus. Ara mateix, el preu per tona de residus és de 127 euros.

Un altre dels arguments que esgrimeix Emaya per assumir el tractament de la matèria orgànica és que a través de les noves plantes i d'un sistema de digestió anaeròbica es podria obtenir biogàs i compost, cosa que fomentaria una gestió dels residus més sostenible. El Departament de Medi Ambient del Consell, però, assegura que la transformació en biogàs és ja una realitat actualment a la planta de tractament del Consell.

"El primer que s'ha de fer és una anàlisi de la realitat, i la consultora no ha demanat res a TIRME ni a la concessionària responsable de la gestió de residus", ha assenyalat Sandra Espeja.

Una altra de les propostes d'Emaya és separar la matèria orgànica del contenidor de rebuig gris. Medi Ambient explica que aquesta proposta ja havia estat estudiada per incloure-la al nou pla director de residus, però finalment s'ha desestimat perquè s'ha comprovat que la relació entre cost i benefici no era rendible.

Sigui com sigui, la institució insular explica que ja tenia previst assumir el tractament de la matèria orgànica, que es començarà a recollir a tot Palma a partir de l'octubre, com ja s'ha fet al centre històric amb la implantació dels nous contenidors mòbils.

stats