PALMA
Balears 09/12/2017

Recollida selectiva mòbil: més reciclatge

Les dades confirmen que el nou sistema ha estat un èxit al centre històric de la ciutat

M.g.
3 min
SISTEMA INNOVADOR La recollida selectiva mòbil, que es va implantar al començament d’enguany a Palma, ha despertat l’interès d’altres ciutats de l’Estat pel seu sistema innovador i que, segons les dades, fomenta més el reciclatge. El centre històric de Palma n’està sortint guanyant i al 2018 s’hi acabarà d’estendre.

PalmaLa recollida selectiva mòbil ha estat un dels darrers èxits d’Emaya. Les dades després dels tres primers mesos de funcionament ho corroboren, si més no: s’ha arribat al 71,5% de reciclatge. Un 35,5% correspon, a més, a la matèria orgànica, una de les faccions noves a Palma i que l’empresa municipal té pensat implantar de manera progressiva. El 15,5% és vidre, mentre que el 10,5% correspon a envasos i el 10% a paper i cartró. El percentatge de rebuig és del 28,5%. Cal tenir en compte que, sense aquest sistema, les dades de recollida a Palma el 2016 eren molt distants: el rebuig arribava a ocupar el 86%.

Aquests contenidors mòbils es van implantar als barris de la Calatrava, el Sindicat i Monti-sion el passat 29 de maig. Després d’arribar, també, a la plaça de Santa Eulàlia, tres barris del centre van començar a utilitzar aquest sistema. Són 17 punts i amb efecte directe sobre 4.000 persones. Emaya té preparada una segona fase d’implantació per al 2018 a la resta de barriades del centre històric (Cort, la Seu, la Llotja/Born, Sant Pere, Sant Jaume i Sant Nicolau), amb unes 14.000 persones.

Un dels objectius fonamentals és l’eliminació dels contenidors de la via pública, de manera que amb les plataformes mòbils només hi siguin presents durant el capvespre i la nit (de 19 h a 23 h). De fet, hi haurà un total de 75 plataformes ubicades a un màxim de 75 m de cada habitatge. Són remolcades per vehicles elèctrics. A més, s’implanta la recollida selectiva, ja que amb la pneumàtica que s’hi havia projectat no existia.

En el cas d’establiments, se segueix un sistema porta a porta. A la primera fase ja se n’hi han adherit 34, comerços, restaurants, hotels i, fins i tot, centres educatius. Una de les caracterísiques és que s’ha cercat evitar vessaments dels contenidors i les plataformes a la via pública, així com incrementar el percentatge de recollida selectiva.

Dos milions d’inversió

Emaya creu que hi ha hagut una sèrie d’elements clau per fomentar la recollida selectiva: una intensa campanya educativa prèvia a la implantació del sistema mòbil, la vigilància, denúncies per incompliments i la participació ciutadana. Per fer possible aquest sistema s’hi han invertit 2.093.000 euros. A vehicles elèctrics i plataformes de contenidors, s’hi destinen 1,8 milions. En la primera fase van arribar sis vehicles i 24 plataformes. A la segona, 12 vehicles i 50 plataformes. A part d’això, s’han invertit 240.800 euros en maquinària auxiliar: un camió, tres compactadores i dues caixes obertes.

“Pel seu caràcter innovador i respectuós amb el patrimoni històric dels centres urbans, aquest sistema ja ha despertat l’interès de diverses ciutats espanyoles”, explica Emaya. De fet, apunten ja que és “una experiència d’èxit”, així com un “projecte innovador, respectuós i sostenible”.

Calendari de recollida

Cal tenir en compte que hi ha un calendari de recollida per a cada una de les fraccions. La matèria orgànica, l’oli de cuina i els bolquers són de recollida diària. El rebuig es recull en dies alterns (dilluns, dimecres, divendres i diumenges), els envasos i el paper i el cartró dimats, dijous i dissabte i el vidre dilluns i divendres.

La recollida selectiva mòbil substitueix la pneumàtica. A banda de la inexistència de recollida selectiva, l’anterior sistema també patí múltiples avaries i reparacions costoses. El 2013 es va haver de paralitzar per denunciar les empreses responsables, que van haver de pagar una indemnització de 25 milions d’euros, el mateix que s’hi va invertir en el seu moment.

stats