Política 18/06/2020

El cable elèctric submarí entre Menorca i Mallorca entra en funcionament per garantir el subministrament

El projecte ha tingut un cost de 84 milions d'euros

Ivan Martin
2 min
Els treballs s'han dut a terme de manera àgil i no s'han vist afectats per l'estat d'alarma.

MaóEl cable submarí elèctric entre Menorca i Mallorca ha entrat aquest dijous en funcionament després d'un llarg període d'obres que permetran garantir el subministrament i abastir la població davant fenòmens climatològics adversos com el cap de fibló de l'octubre de l'any 2018.

El projecte té un cost de 84 milions d'euros i s'inicià el 2 de novembre del 2018, quan el Consell de Ministres en va declarar la utilitat pública i concedí l'autorització administrativa per a la seva construcció. Les obres no s'han paralitzat durant l'estat d'alarma perquè les institucions varen considerar que la infraestructura era essencial per al sistema elèctric. A més, paral·lelament s'han executat les feines associades als traçats terrestres de l'enllaç i les ampliacions de les subestacions de Cala Mesquida i de Ciutadella.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha titllat d'"excel·lent" l'entrada en funcionament del cable. "L'acord i el treball conjunt de totes les institucions públiques i Red Eléctrica han permès que el projecte, de gran complexitat tècnica, hagi complert tots els terminis. Permetrà una millora de la seguretat del subministrament a Menorca i incrementarà la fortalesa del sistema davant possibles imprevistos com el cap de fibló del 2018", assenyala.

D'altra banda, la presidenta de Red Eléctrica, Beatriz Corredor, ha destacat la importància de l'enllaç per a la societat menorquina: "La infraestructura millorarà de manera decisiva la seguretat i la qualitat del subministrament a l'illa, i es convertirà en un suport per a la recuperació econòmica de l'Arxipèlag, impulsant el procés de transició energètica". Finalment, el conseller de Transició Energètica del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, ha recordat que "sempre ha estat una prioritat, la societat menorquina mereixia una igualtat que ara arriba, però continuarem impulsant les energies renovables".

La presentació oficial tindrà lloc el juliol a Menorca, i comptarà amb l'assistència de representants de la companyia, el Govern balear i el govern espanyol, així com les altres administracions implicades.

stats