Política 29/05/2023

Ayuso arrasa encara més i podrà governar sense Vox

Almeida també obté majoria absoluta, mentre que Unides Podem es queda fora de l’Assemblea i l’Ajuntament

4 min
Isabel Díaz Ayuso, José Luis Martínez-Almeida i Alberto Núñez Feijóo al balcó de la seu del PP

MadridEl maig del 2019 Isabel Díaz Ayuso era gairebé una desconeguda, una cara nova triada pel llavors líder del PP, Pablo Casado, que va obtenir el pitjor resultat de la història del PP a Madrid. El seu ascens ha estat meteòric, fins al punt que quatre anys després ha aconseguit la seva primera majoria absoluta amb 71 escons i deixa Vox en fora de joc a la Comunitat de Madrid. La candidata del PP va arrasar encara amb més força que fa dos anys, quan es va quedar a quatre escons de la majoria absoluta, i aquesta vegada tornarà a governar, però en solitari. El PP també es va imposar a l’Ajuntament de Madrid, on José Luis Martínez-Almeida va arribar als 29 regidors que marquen la majoria absoluta. En total, els populars van guanyar amb claredat al PSOE en tot el mapa municipal i van aconseguir 1046 regidors davant dels 602 dels socialistes, segons les dades publicades al tancament d’aquesta edició.

Resultats a l'Assemblea de la Comunitat de Madrid

A Isabel Díaz Ayuso li ha funcionat l’estratègia de centrar la seva campanya en visibilitzar-se com a contrapoder del govern espanyol. La presidenta madrilenya va començar agitant el fantasma d’ETA i va acabar sembrant dubtes sobre la legitimitat d’unes eleccions que ara ha guanyat de forma aclaparadora. Els problemes sanitaris de Madrid o d’habitatge han quedat relegats a un segon pla. A Ayuso li ha funcionat l’estratègia i els 65 escons de fa dos anys s’han acabat traduint en el seu trampolí a la majoria absoluta.

Amb aquests resultats la dirigent madrilenya es reforça com a contrapoder del govern espanyol, però també del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Ayuso gairebé iguala els 72 diputats d’Esperanza Aguirre de l’any 2011, el millor resultat del PP de Madrid fins ara. En aquell moment encara no existia Vox; per tant, el resultat d’Ayuso es podria considerar encara millor que el d’Aguirre. Ahir l’extrema dreta va obtenir 10 escons –3 menys que fa dos anys–, que sumats als 71 d’Ayuso fan que la dreta madrilenya obtingui el seu millor resultat.

L’esquerra no troba la clau

Un cop més, l’esquerra ha quedat lluny de trepitjar els talons a Ayuso. Això sí, en aquest bloc hi va haver un frec a frec fins al final de l’escrutini per qui n’assolia el lideratge. El PSOE va començar la nit al capdavant, però, igual que va passar fa dos anys, Més Madrid li va acabar fent sorpasso una altra vegada. La candidatura de Mónica García va aconseguir 27 escons, tres més que fa dos anys. El PSOE també creix tres escons i empata a 27 en la segona posició. En canvi, Unides Podem s’ha quedat fora de l’Assemblea de Madrid. La candidata lila, Alejandra Jacinto, no va aconseguir mantenir els 10 diputats de Pablo Iglesias.

Més de 120 municipis per al PP

La tònica va ser la mateixa a l’Ajuntament de Madrid. José Luis Martínez-Almeida va guanyar per primera vegada i també de manera aclaparadora. L’alcalde popular no necessitarà Vox per governar, que guanya un regidor i arriba als 5. Si Almeida hagués hagut de dependre de Vox hauria tingut un problema, perquè no té una bona relació amb el líder de Vox al consistori madrileny, Javier Ortega-Smith. El PP es va endur bona part del pastís de Ciutadans. La candidatura que liderava la fins ara vicealcaldessa de la ciutat, Begoña Villacís, va perdre uns 260.000 vots –va obtenir un 2,8%– i es va quedar fora del consistori. De fet, el partit taronja es va quedar sense més de 240 regidors a tota la comunitat madrilenya.

Com finalment a l’Assemblea de Madrid, a l’Ajuntament de la capital espanyola, Més Madrid, amb Rita Maestre al capdavant, continuarà liderant el bloc de l’esquerra, tot i que amb 7 regidors menys, 12. L’operació del PSOE de posar l’exministra d’Indústria, Reyes Maroto, al capdavant de la candidatura socialista al consistori madrileny no ha quallat, perquè només va aconseguir créixer fins als 11 regidors –3 més–. Com a la comunitat, Unides Podem no va aconseguir representació en solitari i també es va quedar fora de l’Ajuntament. L’exatleta Roberto Sotomayor no serà regidor.

L’objectiu d’Ayuso era recuperar municipis del nord de la comunitat com Alcobendas, on un pacte del PSOE amb Ciutadans va desbancar els populars de l’ajuntament. I, efectivament, els populars hi van guanyar les eleccions i podran governar. El partit també tenia entre cella i cella prendre els municipis del sud de Madrid, tradicionalment feu dels socialistes. Així, el PP es va imposar a Móstoles, Alcalá de Henares i Alcorcón, però els socialistes van resistir a Getafe, Parla i Fuenlabrada. De tota manera, Ayuso sí que va aconseguir ser primera força en tot aquest cinturó del sud.

El PP es va imposar per primer cop a un feu d’Esquerra Unida, Rivas, tot i que la suma d’esquerres podria governar. De fet, el PSOE només va guanyar en 25 municipis de 179 davant dels almenys 125 del PP. Ahir la seu del carrer Génova hi va regnar l’eufòria, i Ayuso, Almeida i Feijóo van sortir junts a celebrar-ho al balcó.

Més informació sobre el 28-M

stats