Eleccions generals
Política 13/07/2023

No hi seràs el 23 de juliol? T'expliquem com votar per correu a les eleccions generals

Des del 30 de maig ja es pot sol·licitar telemàticament el vot per correu per a les generals

ARA
2 min
Un carter entrega vot per correu a una mesa electoral de Barcelona, per les eleccions municipals 2023

BarcelonaLes eleccions generals se celebraran el 23 de juliol, en període de vacances, i això s'ha sabut quan molts ciutadans ja les tenien planificades. Per això es preveu que el vot per correu s'incrementi respecte a comicis anteriors. T'expliquem pas a pas com exercir el dret a vot si el dia dels comicis no pots anar a un col·legi electoral.

1.

Demanar en qualsevol oficina de Correus l'imprès de sol·licitud

Cal presentar el DNI, el passaport o el carnet de conduir originals

Des del 30 de maig, els ciutadans que vulguin votar per correu poden demanar en qualsevol oficina de Correus l'imprès de sol·licitud que certifica que opten per aquesta modalitat a l'hora d'exercir el dret a vot. Per això hi hauran d'acudir en persona i hauran de presentar el DNI, el passaport o el carnet de conduir originals. També es pot sol·licitar de forma telemàtica a la pàgina web de Correus. Si es fa així, cal disposar de signatura electrònica. El termini per demanar el vot per correu es tanca el 13 de juliol, deu dies abans de les eleccions.

2.

Indicar l'adreça postal on es vol rebre la documentació electoral

Omplir l'imprès de sol·licitud

Per omplir l'imprès de sol·licitud s'ha d'indicar l'adreça postal on es vol rebre tota la documentació electoral, ja sigui el domicili personal, el lloc de treball o qualsevol adreça on es vulgui rebre.

3.

Certificat per recollir en persona la informació electoral

Inscripció en el cens i totes les paperetes amb les candidatures que es presenten a aquests comicis

Un cop s'ha fet la sol·licitud, els ciutadans rebran al seu domicili un sobre certificat que hauran de recollir en persona amb tota la informació electoral, el certificat d'inscripció en el cens i totes les paperetes amb les candidatures que es presenten a aquests comicis, així com els sobres corresponents. Segons la llei, l'Oficina del Cens Electoral remetrà aquesta informació al domicili indicat entre el 3 juliol i el 16 de juliol. El BOE publicarà totes les candidatures el 27 de juny.

4.

Remetre el sobre amb la papereta corresponent a una oficina de Correus

El termini s'acaba el 19 de juliol i cal ensenyar el DNI

Un cop confirmades les candidatures i rebuda tota la informació, per votar s'haurà de remetre el sobre amb la papereta corresponent a una oficina de Correus dins del seu horari d'obertura normal. El termini per fer-ho és fins al 19 de juliol, quatre dies abans que se celebrin les eleccions. La Junta Electoral Central ha decidit que caldrà ensenyar el DNI quan es dipositi el vot per correu, arran del cas de suposat frau que va tenir lloc a Melilla en les eleccions municipals del 28 de maig. Fins ara, només calia mostrar la documentació quan es feia la sol·licitud, però no un cop s'entregava el sobre amb la papereta. Ara serà necessari tornar a ensenyar el DNI i, en cas que es delegui aquest pas a una altra persona, s'haurà de fer una autorització firmada que inclogui una fotocòpia del document d'identitat.

5.

Correus porta els vots als col·legis

Els funcionaris traslladaran les paperetes durant la jornada

Correus conservarà fins al dia de la votació tota la correspondència i la traslladarà a les meses electorals corresponents a les nou del matí. Tot i això, continuarà traslladant la que es pugui rebre aquest dia, fins a les vuit del vespre, hora en què es tanquen els col·legis.

Més informació del 23-J

stats