DESPRÉS DEL 26-M
Política 31/05/2019

Eivissa: crònica d’una victòria amb regust de derrota

El Consell d’Eivissa, que queda en mans del Partit Popular, tindrà per primera vegada un color diferent que el Govern

Inma Saranova
3 min
Eivissa: crònica d’una                   victòria amb regust de derrota

EivissaJosé Vicente Marí Bosó s’ha vist durant poc més de dos dies com el batle de Vila. Mentre es veia guanyador, el seu nom fins i tot ha començat a sonar com el d’un possible successor de Biel Company, el gran perdedor del 26-M, al capdavant del PP balear. Company ha encapçalat els populars en la primera campanya en què han perdut unes eleccions i han deixat de ser el partit més votat. El secretari general del PP balear, Toni Fuster, assegurava dilluns passat que Marí Bosó “podria ser un bon president” autonòmic del partit. Bosó, amb prudència, es va fer el tímid, passà amb cançons i no ho comentà. Només va dir que el seu partit hauria de fer una profunda reflexió després dels resultats.

L’ambient a la seu de seguiment electoral de la Federació Socialista d’Eivissa el diumenge 26 de maig passà de l’eufòria continguda a l’abatiment manifest en poques hores. L’enquesta d’estimació de vot de l’Institut d’Estudis Socials Avançats (IBES) per a IB3 havia pronosticat que l’esquerra mantindria el govern al Consell d’Eivissa i les enquestes anteriors auguraven una victòria socialista en la majoria dels municipis de l’illa. No obstant això, a mesura que el recompte avançava i se sabia que el PP havia guanyat en totes les institucions insulars a excepció de Sant Josep, les ganyotes de decepció es multiplicaven.

Dilluns de matinada, segons les dades oficials que havia difós el govern espanyol, l’actual batle de Sant Josep, Josep Ribas -més conegut com a Agustinet -, s’havia convertit en l’únic candidat socialista vencedor en les eleccions municipals a l’illa. Havia sumat vuit edils que, comptant Podem i Ara Eivissa, li tornaven a garantir la batlia. A Vila, sempre segons les primeres dades, els dos regidors de Proposta per Eivissa havien de tenir la clau del Consistori després d’un triomf popular amb set regidors. El PSOE els seguia amb sis representants; Ciutadans i Podem, amb dos cada un, i Ara Eivissa i Vox, amb un per cap. L’actual batle en funcions, el socialista Rafa Ruiz, felicità el popular José Vicente Marí Bosó i lamentà l’entrada de l’extrema dreta a Vila. Després d’això, callà fins dimecres. Però dimarts el seu partit va comunicar que havien detectat un possible error en el recompte de vots d’11 meses electorals a Vila.

La Junta Electoral repassà l’escrutini dimecres al matí i confirmà que hi havia hagut un error: uns 1.000 vots que s’haurien hagut de comptar al PSOE s’havien sumat a Proposta per Eivissa. José Vicente Marí Bosó havia perdut i no podria ser batle. Dimecres mateix va felicitar Rafa Ruiz per la victòria, ja que amb nou regidors podrà formar govern amb Podem. Amb el recompte nou, Proposta per Eivissa, Vox i Ara Eivissa varen perdre tots els regidors. Proposta per Eivissa va deixar de ser clau i l’extrema dreta va quedar fora del Consistori.

El PP es manté fort a Eivissa, amb independència del resultat a la capital, i ha acaparat la major part del vot de dretes. Vox tan sols ha esgarrapat representació a Sant Josep amb un regidor. A Sant Joan, el popular Josep Marí, Carraca, repetirà en la batlia per sisena vegada consecutiva -la cinquena amb majoria absoluta- amb 10 dels 13 edils. Dels altres tres representants, dos són per al PSIB i un per a Podem. A Santa Eulària el PP també ha tret múscul amb 13 regidors encapçalats per Carmen Ferrer, que fou capaç d’incrementar la majoria absoluta del seu predecessor -el candidat del PP al Consell d’Eivissa, Vicent Marí- amb un regidor més i, a banda d’això, es convertirà en la primera batlessa de la història del municipi. El PP també ha guanyat a Sant Antoni, tot i que no amb majoria. Haurà de pactar per aconseguir el govern municipal, i serà renyit: tot dependrà, aquesta vegada sí, de Proposta per Eivissa, el regidor electe de la qual tindrà la clau per donar el govern al PP i Ciutadans, amb nou edils i un respectivament, o a PSOE-Reinicia i Podem, amb 8 i 2 representants.

Situació inèdita

El Consell d’Eivissa previsiblement també acabarà governat per un PP encapçalat pel batle en funcions de Santa Eulària, Vicent Marí, amb el suport de l’únic conseller electe de Ciutadans, Javier Torres, que s’ha mostrat convençut d’arribar a un acord de govern amb Marí. Això deixaria a l’oposició els quatre consellers insulars socialistes i els dos de Podem i, per primer pic, el Consell d’Eivissa i el Govern no seran del mateix color. Cal veure quines conseqüències tindrà aquesta situació inèdita.

A Formentera la dreta també ha agafat impuls, encara que Sa Unió de Formentera ha sumat menys vots que Gent per Formentera. Aquesta coalició formada pel PP i Compromís empatà en nombre de consellers insulars, amb sis, seguits del PSOE, amb cinc.

stats