Política 04/04/2014

EH Bildu demana la compareixença de Mas i Forcadell a la ponència sobre l'autogovern basc

La formació de l'esquerra abertzale també sol·licita la presència de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, Arnaldo Otegi o el primer ministre escocès, Àlex Salmond

Europa Press / Efe
2 min

VitòriaEH Bildu ha demanat aquest divendres que el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, compareguin davant la ponència sobre autogovern del País Basc que tindrà lloc a la cambra de Vitòria. La portaveu parlamentària de la formació, Laura Mintegi, també ha avançat les peticions de compareixença del president d'Escòcia, Alex Salmond, l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, l'antic líder de Batasuna i secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, actualment empresonat, i el membre del Partit Quebecois Daniel Turp, entre d'altres.

El partit de l'esquerra abertzale pretén que aquestes persones expliquin a la cambra basca "les experiències d'altres nacions que estan elaborant els seus propis estatuts sobiranistes", referint-se a Escòcia, Catalunya i El Quebec. Tot i que no ha ofert més concrecions, Mintegi ha assegurat que "la majoria" de les persones amb les quals ha contactat han mostrat la seva disposició a comparèixer davant de la ponència.

La ponència sobre l'estatus polític del País Basc es reunirà el pròxim dia 9 d'abril, en una sessió en la qual cada grup plantejarà les seves propostes de treball. EH Bildu ha demanat que les compareixences es desenvolupin entre juny i desembre per, a partir d'aquest moment, començar a treballar sobre una proposta concreta de reforma de l'estatus del País Basc.

Aquest grup de treball es va crear a partir d'un text acordat entre PNB i PSE -EE per debatre sobre l'actualització de l'Estatut de Gernika d'acord amb les normes i procediments legals , encara que posteriorment els nacionalistes van precisar que el dret a decidir, que també defensa EH Bildu, serà una qüestió de la qual es parlarà en aquest fòrum.

Compareixença Otegui

En el cas d'Arnaldo Otegui, que segueix empresonat a Logronyo, la possibilitat que intervingui de manera presencial davant de la ponència podria dependre del vistiplau del jutge de vigilància penitenciària. Mintegi ha reconegut que, en el cas que accepti la invitació del Parlament, la presència d'Otegi a la ponència dependria de "tercers".

La intenció de la coalició sobiranista a l'hora de citar Ibarretxe i Otegi és que tots dos ofereixin el seu punt de vista sobre l'últim intent de reforma de l'Estatut d'Autonomia de País Basc, l'anomenat 'Pla Ibarretxe', que va ser finalment rebutjat el 2005 pel Congrés dels Diputats.

stats