Política 14/07/2018

El ecologistes consideren que el pagès ha de viure del sector primari i no del turisme

Per als ecologistes, el principal perill d’aquesta llei és la possibilitat d’exoneració de les limitacions urbanístiques

C. T.
2 min
El GOB i Terraferida defensen que el turisme no té cabuda als espais agrícoles.

PalmaLa presidenta del GOB, Margalida Ramis, ha comentat, en relació amb la nova llei, que considera que entra a fons en la problemàtica dels pagesos i intenta dignificar la feina al camp. “Consideram que al camp s’hi ha de dur a terme una activitat primària i prou. Qualsevol activitat complementària no garanteix la rendibilitat de les terres, que és que s’ha d’anar a cercar”.

Segons Ramis, el sòl rústic té a Mallorca un valor especulatiu, cosa que implica la possibilitat d’usar del sòl per urbanitzar. Aquesta expectativa de lucre és la que sembla que defensa Asaja, en lloc de cercar sortides productives al camp”.

Per als ecologistes, el principal perill d’aquesta llei és la possibilitat d’exoneració de les limitacions urbanístiques de les finques agrícoles per poder fer noves edificacions.

Des de Terraferida es manté una posició similar. “La part agrària de la llei està bastant bé, però no tant la idea d’organitzar activitats de turisme o urbanisme per aquesta via. Encara no sabem com quedarà el tema de les agroestances, però en principi no estam a favor del turisme en zones agrícoles”, explica Jaume Adrover.

En una de les seves al·legacions, el GOB proposa eliminar l’article que fa referència a les exoneracions urbanístiques perquè consideren que aquestes no es poden mantenir per decisió exclusiva de l’administració agrària sense que les administracions competents en la matèria, els ajuntaments i els consells, hi puguin intervenir. “Qualsevol exoneració de compliment dels paràmetres urbanístics i de la regulació ambiental amb l’excusa d’afavorir l’activitat agrària ens sembla una regulació contrària a l’interès públic i una invasió i usurpació competencial susceptible de ser objecte de recurs d’inconstitucionalitat”, destaca el grup ecologista a l’escrit d’al·legacions.

stats