Política 20/10/2015

D'eliminar l'assignatura de religió a quatre setmanes de permís de paternitat: les 20 promeses més "radicals" del PSOE

El PP considera "inconstitucional" que els socialistes vulguin acabar amb el concordat amb l'Església, i Unió recorda que estudiar religió a l'escola ja és voluntari

M.f.f.
4 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez / EFE

MadridEncara queden més de tres setmanes perquè el PSOE aprovi el seu programa definitiu de cara a les generals. Abans, la militància hauria de poder-hi fer propostes i esmenes, però l'executiva ja ha decidit començar escalfar els motors de la precampanya amb la difusió de l'esborrany amb què treballen. Un programa electoral que per al secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, és un "projecte de país" amb reformes "radicals". "Me'l prenc com un contracte, vull complir tot el que hi ha escrit", ha dit durant una entrevista a TVE en què no ha descartat acords amb ningú si té opcions de governar. "Una virtut del PSOE és la capacitat d'arribar a acords. Aspiro fins i tot a entendre'm amb un PP renovat per reformar la Constitució", ha afegit.

Per a Pedro Sánchez, el programa és "radical" perquè va a "l'arrel dels problemes". Amb tot, bona part de les 20 mesures exposades a continuació no són res més que derogar o revertir lleis del PP i continuar amb algunes de les iniciatives de l'executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, com obrir les fosses del franquisme.

Amb quins diners pensa el PSOE impulsar aquestes reformes? Sánchez ha defensat que una nova reforma fiscal és la mare de tots els ous, ja que amb la del PP, segons el seu punt de vista, s'han perdut fins a 10.000 milions d'euros de recaptació per a les grans fortunes, els diners que just reclama la Comissió Europea als pressupostos generals de l'Estat, que està previst que s'aprovin aquest dilluns al Congrés i donin llum verda a la convocatòria del 20-D. A banda, es compromet a acabar amb les sicav.

Crítiques del PP i Unió

La mesura que, per ara, està sent més polèmica és la decisió d'eliminar l'assignatura de religió del currículum escolar i que com a molt es pugui impartir com a assignatura extraescolar tant a la pública com a la privada. El PP considera "inconstitucional" que el PSOE vulgui acabar amb el concordat amb l'Església, i des d'Unió recorden que estudiar religió a l'escola pública ja és voluntari. "Privar que els nens coneguin la religió no em sembla bé", ha dit el portaveu adjunt d'UDC al Congrés, Josep Sánchez Llibre. "No existeix un problema en aquest aspecte", ha afegit.

L'esborrany de programa electoral del PSOE es titula 'Un projecte de país: coneixement, creixement i cohesió. El canvi que ens uneix', i conté unes 1.200 mesures recopilades en 258 pàgines. Està previst que s'aprovi durant la conferència política convocada pel PSOE entre el 14 i 15 de novembre.

1. Educació obligatòria: Obrir l'educació obligatòria dels 0 als 18 anys. Dels 16 a la majoria d'edat que el pas sigui progressiu. Sánchez no ha volgut entrar a valorar per què és necessari que tots els joves segueixin a l'escola fins als 18 anys.

2. Inversió en educació: Destinar en dues legislatures un 5% del PIB en educació. Actualment està en un 3,9%, mentre que la mitjana europea, segons Eurostat, se situa en un 5,25%. Espanya només ha superat el 5% del PIB el 2009 i el 2010. Amb Rajoy la inversió ha baixat dràsticament.

3. Lomce: Derogar la llei del PP i front per un gran pacte estatal de l'educació perquè no es reformi cada quatre anys. "Espero que en quatre anys tinguem un marc educatiu estable", ha dit Sánchez.

4. Religió: Suprimir tant de les escoles públiques com privades l'assignatura de religió en horari obligatori. Tot comença amb la supressió del concordat amb l'Església. "La seva denúncia significarà que s'aprovi una llei de llibertat religiosa", ha dit Sánchez, i ha assegurat que els socialistes no van "contra l'Església", sinó a favor d'un estat laic. Per al PSOE la religió és una cosa que afecta "un mateix", i l'Estat ha de garantir la laïcitat del sistema i deixar en l'àmbit privat l'exercici de les creences religioses. Els centres educatius podran fer classe de religió, però sempre que sigui en horari extraescolar.

5. Beques: Convertir les beques en un dret, rebaixant la quantitat mitjana per accedir-hi.

6. Paternitat: Que el permís de paternitat sigui de quatre setmanes en lloc de dues, mantenint sempre el de la mare. La reforma s'aplicaria de forma progressiva.

7. Partits polítics: Obligar per llei tots els partits polítics a celebrar primàries tant per a les eleccions generals com per a les autonòmiques i les municipals. Que siguin obertes, almenys, a la militància. I que si ho decideix la formació, a tota la població.

8. Memòria històrica: Recuperar les partides pressupostàries per obrir les fosses dels que van morir durant la Guerra Civil.

9. Mort digna: Promulgar una llei de mort digna i de medicina pal·liativa.

10. Prostitució: Sancionar qui consumeix prostitució, així com també el lloguer de prostíbuls per lucrar-se amb la indústria del sexe.

11. Lluita contra el frau fiscal: Una nova reforma fiscal que augmenti els impostos per a les grans empreses i fortunes, així com la persecució de les sicav.

12. Reforma laboral: Després d'haver promès per activa i per passiva que es derogaria, ara el PSOE hi posa matisos. L'explicació? Que és un partit que té opcions a governar i ha de fer "propostes serioses". Proposa mantenir la indemnització tant per acomiadament improcedent –33 dies per any treballat– com per causes econòmiques –20 dies–, fins que es pacti un nou Estatut dels Treballadors. Aquest hauria "d'acabar amb la precarietat" i el fet que un subcontractat cobri menys que un contractat, així com també acabar amb els falsos autònoms. Sindicats i patronal serien els encarregats de calibrar el cost de la indemnització per acomiadament.

13. Llei mordassa: Derogació.

14. Avortament: Tornar a la llei de Zapatero. Revertir la reforma per la qual les noies de 16 i 17 anys no poden avortar sense consentiment patern.

15. Lluita contra la corrupció: Prohibir la concessió d'indults als condemnats per corrupció i també que els càrrecs públics i funcionaris puguin rebre regals. A banda, qui té diversos càrrecs dins l'administració, que cobri un sol sou.

16. Salari mínim: Augmentar el salari mínim actual, situat en 648,6 euros al mes (14 pagues), fins als 1.000 euros en dues legislatures.

17. Cadena perpètua: Suprimir la presó permanent revisable i recuperar la justícia universal.

18. Investigació: Recuperar la inversió pública en I+D+I perquè signifiqui almenys un 2,5% del PIB en 5 anys.

19. Atur: Duplicar els fons per a polítiques actives d'ocupació i que els majors de 52 anys tinguin un subsidi d'atur fins a trobar una feina o jubilar-se.

20. Sanitat: acabar amb el copagament farmacèutic.

stats