Política 27/03/2015

El dèficit de l'Estat va ser del 5,7% el 2014: compleix l'objectiu de Brussel·les, però no el de Montoro

El límit que marcava Brussel·les era del 5,8%, però el govern espanyol va decidir ser més exigent i posar-se com a meta el 5,5%. No l'ha complerta

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Cristóbal Montoro a la roda de premsa posterior al consell de ministres / EFE

MadridEl govern espanyol no ha complert l'objectiu de dèficit públic que s'havia marcat pel 2014. Si bé Brussel·les deixava un marge de fins al 5,8% del PIB, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'havia marcat un objectiu més exigent del 5,5% que ha acabat sobrepassant. I és que la dada provisional de dèficit públic del conjunt de les administracions a finals del 2014 va ser del 5,72%, tal i com ha anunciat aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres la vicepresident del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

"Podem avui congratular-nos d'aquesta xifra, ja que l'objectiu era molt exigent", ha dit Sáenz de Santamaría, matisant que el si es descompta l'impacte de la devolució del cèntim sanitari -amb què no comptaven- de gairebé 1.700 milions d'euros, el dèficit públic del conjunt de les administracions hauria estat del 5,56%.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha celebrat també les xifres. Considera que demostren que, tot i el difícil compliment de les autonomies -només Canàries i les comunitats forals han passat l'examen de l'1% de dèficit marcat pel 2014- "el total suma" i aporta "més credibilitat a Espanya". Per a l'executiu de Mariano Rajoy, el compliment de l'objectiu marcat per Brussel·les posa de manifest que les retallades del 2012 i 2013 van servir per "impulsar l'economia" i situar l'Estat "al capdavant d'Europa en creixement". "No és relaxant o rebaixant els objectius com s'aconsegueix el creixement a Espanya", ha emfatitzat Montoro.

Cas omís a les alertes europees i de l'autoritat fiscal

Hisenda descarta rebaixar l'objectiu de dèficit per a les comunitats aquest 2015. Considera que les "exigències" de 2014 ja no són les mateixes davant d'un any de creixement amb uns pressupostos fets a mida (als de l'any passat es contemplava un creixement menor i també ho va ser el finançament autonòmic). Desestima així les advertències tant de les autoritats europees -que alerten del l'incompliment de les comunitats- com de l'autoritat fiscal (Airef), que demana la flexibilització dels objectius.

Montoro considera que si haguessin flexibilitzat els objectius potser Espanya no estaria ara mateix creixent i creant llocs de treball. Argumenta que aquest 2015 les comunitats tenen un increment dels recursos de l'ordre del 3,5% que es deriva del sistema de finançament autonòmic aplicat a un context de creixement econòmic. "En part, el fenomen que protegeix la desviació es corregeix", ha dit. "No es tracta de relaxar res. Una cosa és la confiança i una altra l'exigència", ha afegit.

Per al ministre, a aquest context s'hi suma la supressió dels interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic i també de programes com el pla de proveïdors.

stats