Política 20/10/2020

"Decebedor" i "autocomplaent": així qualifica l'oposició el discurs d'Armengol

Els partits reclamen més contundència amb el govern espanyol per exigir un millor finançament i la part fiscal del REB

Maria Llull
3 min
El portaveu del grup parlamentari popular, Biel Company

Palma"Decebedor" i "autocomplaent" han estat alguns dels qualificatius que l'oposició ha dedicat al discurs de Francina Armengol que ha obert el Debat de Política General del Parlament. El president del PP balear, Biel Company, ha assenyalat que "sembla més un discurs d'investidura" i que "no ha aportat res". "Ha estat decebedor i monòton. No s'ha centrat en el que ha passat i aporta zero solucions a la crisi", ha afegit. Company també ha criticat que Armengol ho hagi "fiat tot a les mesures que venen del govern espanyol i de la Unió Europea" i ha afegit que veu tant la presidenta com el Govern "desbordats". "Davant situacions extraordinàries com el covid no es poden posar en marxa mesures ordinàries com les que hi havia abans del coronavirus", ha dit el líder de l'oposició.

D'altra banda, la portaveu adjunta de Ciutadans, Patricia Guasp, ha indicat que, malgrat que Armengol "ha començat bé i ha admès que ha comès errades", esperava "un discurs més valent i que reconegués errades concretes". "L'autocrítica ha estat vestida d'autocomplaença", ha continuat Guasp, encara que ha compartit que la presidenta hagi fet una crítica al consens polític.

"Pensava que explicaria com reforçar l'Atenció Primària, clau en la futura recuperació econòmica", ha continuat la diputada taronja, a més de lamentar els "moments d'autobombo del discurs". "Ha passat per damunt dels problemes reals de les famílies, de l'educació i de la conciliació, i ha dedicat poc als problemes dels comerços que han de tancar per la pandèmia", ha continuat. Com Company, Guasp també ha criticat que "hagi fiat tots els anuncis al finançament europeu", el qual "és incert i a mitjan i llarg termini".

Un altre dels retrets de Guasp ha estat la "poca crítica" que ha fet Armengol al govern de Pedro Sánchez. "Ha passat per damunt de la necessitat de desenvolupar el REB i, malgrat que ha apuntat que la reforma del sistema de finançament és necessària, no hi ha aprofundit", ha assenyalat.

Per la seva banda, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, també s'ha manifestat en contra de la crispació política i ha indicat que "és moment de sumar tots". Pons ha mostrat preocupació perquè "els ERTO caduquen el 31 de gener" i ha demanat a Armengol que "faci entendre al govern espanyol la situació excepcional que viu la nostra comunitat i que l'atur s'ha incrementat un 90%". "Cal plantar-se i oblidar la disciplina de partit", ha afirmat la diputada regionalista, a més de considerar que amb els ERTO "la societat està anestesiada perquè pot sobreviure".

La diputada regionalista també ha recordat que les Balears reben "menys doblers del govern espanyol que la mitjana de comunitats". "Què passa si no arriben els mecanismes de recuperació d'Europa?", ha demanat. Pons també ha reclamat a la presidenta que no oblidi la iniciativa privada, ja que "la cosa pública no paga impostos".

Pel que fa als partits que donen suport al Govern, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha fet referència a la "necessitat de diversificar el model econòmic" de les Balears i s'ha mostrat crític amb la manca de contundència de la presidenta a l'hora de parlar de "la necessitat de modificar el finançament" i de reclamar passes al govern espanyol pel que fa al REB, el qual "s'havia de pressupostar i no n'hem sentit notícies".

La diputada de Podem, Esperança Sans, ha destacat "l'augment del sostre de despesa" i també ha reivindicat "la diversificació del model productiu". "Encara que va donar molts anys de bonança, el model de monocultiu ha demostrat ser feble i vulnerable", ha afegit. Això sí, Sans s'ha mostrat crítica amb la presidenta per la seva insistència "en la construcció", quan "el problema real són els preus desorbitats de l'habitatge". Per això, la diputada morada ha tornat a demanar una regulació al respecte.

stats