Política 04/11/2019

David Jiménez, exdirector d''El Mundo': "Vaig sofrir les conseqüències d'anar contra l'establishment"

El periodista ha fet una conferència a Palma per parlar de periodisme i del llibre on denuncia les pressions que va patir quan va dirigir el diari

Kike Oñate
2 min
David Jiménez : “Les clavegueres no funcionen sense periodistes”

Palma"Vaig sofrir les conseqüències d'anar contra l''establishment' perquè "la meva gran obstinació era no convertir-me en un d'ells" i "defensar la redacció per sobre dels interessos econòmics". Així ho ha assegurat l'exdirector d''El Mundo', David Jiménez (Barcelona, 1971), aquest dilluns en una conferència a Palma organitzada per l'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB). Després de dues dècades fent de corresponsal, va arribar a la direcció d'aquest diari, però va patir pressions importants de la Moncloa i l'Íbex, i fou destituït poc després d'un any d'ocupar el càrrec. Fruit d'aquesta experiència va decidir publicar 'El director' (Libros del KO), on denuncia les "misèries" i les "corrupcions" que hi ha dins el sector periodístic.

"Quina llei diu que no puguem parlar de la corrupció dins el periodisme?", s'ha demanat Jiménez. "Hi ha companys que guanyen milions d'euros i no volen explicar res del que passa", s'ha lamentat, i ha afegit que "m'agradaria que altres periodistes explicassin les coses que no funcionen bé en la nostra professió". L'exdirector ha dit que, a més de les fortes pressions del poder, a Espanya també existeix un periodisme "xantatgista" i que això "són vicis que venen del franquisme".

El periodista ha recordat que durant l'any que va dirigir 'El Mundo' li varen oferir un informe fals sobre Podem i que el funcionari "corrupte" es va mostrar estranyat perquè no el va voler publicar. "L'endemà, dos diaris ho varen fer sense verificar-ho ni contrastar-ho", ha comentat, i ha puntualitzat que "a Espanya no es verifiquen les informacions perquè es fa un periodisme de filtració i no d'investigació". Jiménez també ha assegurat que hi ha periodistes que "es venen per una tertúlia".

Quan se li ha demanat pel Procés, Jiménez ha criticat com 'El Mundo' i altres diaris cobreixen en determinades ocasions la situació a Catalunya i ha dit que "no pot ser que la informació estigui contaminada per la teva opinió". L'exdirector ha comentat que tant als mitjans espanyols com catalans hi ha periodistes "incendiaris" i hi falta debat. "Seria positiu reunir en un mateix diari idees oposades", ha considerat, i ha afegit que "si cedim davant els fanàtics, que són una minoria, aquests acaben contagiant la resta".

L'exdirector ha recordat que va voler "dignificar" el diari que va dirigir perquè els mitjans tradicionals actualment segueixen una estratègia basada a cedir al poder i a la vegada demanar als lectors que paguin pels continguts: "Això no funciona, primer hem d'oferir un servei de qualitat i després demanar l'ajuda dels lectors", ha afirmat, i ha posat com a exemple '5W', el mitjà de comunicació digital que cobreix temàtiques internacionals.

La seva negativa a cedir davant importants empresaris, partits polítics i els mateixos directius del mitjà que dirigia va suposar que l'acomiadassin del diari perquè no va acceptar l'oferta econòmica o el pacte de silenci a fi que no explicàs res del que va viure. Finalment, però, va publicar 'El director'. Per tot això, "vaig ser acomiadat d'Onda Cero, d''Espejo Público' i tots els mitjans amb els quals col·laborava", ha afirmat.

stats