Política 20/07/2019

La CUP opta per una "vaga general continuada" com a resposta a la sentència de l'1-O

Carles Riera diu que es plantegen demanar entrar al Govern per exercir la "presa de poder"

Europa Press
3 min
Riera: "El canvi de consellers és el punt culminant de la claudicació davant l'estat espanyol"

BarcelonaEl diputat de la CUP Carles Riera assegura que opten per una "vaga general continuada" com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem en el judici als presos independentistes. "¿Per a nosaltres una vaga general seria un recurs, una resposta potent? Esclar, seria fantàstic que fos una vaga general continuada", diu Riera en una entrevista amb Europa Press publicada aquest dissabte.

En aquesta línia, Riera lamenta que les sentències del Tribunal Suprem arribin sense una proposta ferma de resolució democràtica al conflicte polític a Catalunya, una situació que "requereix una agudització, una escalada del conflicte". "Mobilització social, institucional, desobediència civil i també, òbviament, parar el país. El que hem d'aconseguir és crear les condicions per, més tard o més aviat, parar de manera continuada, sota la forma que sigui. Si és de vaga general, per a nosaltres és un recurs molt valuós i positiu, però que no ens toca a nosaltres protagonitzar-ho, sinó que correspon als sindicats", ha subratllat.

El diputat insisteix que cal crear les condicions per generar "un altre moment comparable al de l'1-O i el 3-O, però que aquesta vegada sigui efectiu i no es quedi en simbòlic", i adverteix que, en la mesura en què s'aconsegueixi o no aquesta aturada de país', es marcarà el pols de la confrontació amb l'Estat i la correlació de forces.

Riera critica que, ara mateix, "l'independentisme hegemònic i majoritari de JxCat i ERC i el Govern es mou molt còmodament en el simbolisme i la retòrica, en comptes de crear les condicions que no es creen amb declaracions simbòliques". "Això es fa posant en escac l'ordre jurídic polític, actuant, amb les institucions, amb sobirania i reapropiant-se el control del territori i els recursos, acompanyat per un cicle de mobilitzacions. En això no veiem iniciativa de JxCat i ERC", lamenta.

Entrar al Govern

Per a la CUP, una autodeterminació efectiva que signifiqui constituir la República i un país independent requereix "tenir el control públic dels recursos, de les infraestructures i dels serveis del país en mans de l'Estat i de l'Íbex-35".

Diumenge passat, en l'assemblea nacional, la CUP va posar les bases de la seva ponència estratègica –que s'acabarà de votar a finals de juliol– en què s'obre a entrar en un futur Govern si es donen certs supòsits, per aconseguir l'objectiu de l'autodeterminació: "La CUP es posa les piles".

L'escenari, insisteix Riera, cal preparar-lo, i això passa per un cicle de mobilitzacions contínues i forçant el control públic dels recursos: "En l'anterior cicle polític no es va tenir en compte el tema de la presa del poder. Van pensar que amb el poder autonòmic es podia sostreure sobirania a l'Estat. Això s'ha demostrat que no és real. Cal plantejar-se el tema de la presa de poder. Per això la CUP fa un gir conceptual, estratègic". "Plantegem ser una força política preparada per entrar en el tema de la presa del poder", motiu pel qual volen aguditzar el conflicte amb l'Estat, pressionant JxCat i ERC i, si escau, entrant al Govern per prendre la responsabilitat de fer avançar el projecte independentista.

"Des de l'oposició li vam donar a Torra l'oportunitat de governar, i hem demostrat que la seva aposta de Govern era equivocada. Ara ja toca proposar alternatives, ser propositius i, veient que aquest camí no funciona, cal agafar-ne un altre. Aquí la CUP es planteja com una alternativa disposada a assumir compromisos i responsabilitats", conclou.

stats