Política 05/10/2019

La CUP (3-5) i Errejón (8-12) se sumarien a un Congrés on el PSOE revalidaria la primera posició, segons 'El Periódico'

Ciutadans perdria la meitat dels diputats i el PP en seria el principal beneficiat

Ara
2 min
Sánchez, celebrant la victòria a la seu del POE

BarcelonaEl PSOE tornaria a guanyar les eleccions generals, però la situació no distaria massa de la que hi havia fins ara. De fet, la principal novetat arribaria de les noves forces polítiques que aconseguirien entrar al Congrés dels Diputats. La CUP, que per primera vegada es presenta a unes espanyoles, aconseguiria entre 3 i 5 diputats i Més País, el partit impulsat per Íñigo Errejón, s'enfilaria fins els 8-12, segons l'enquesta que publica aquest dissabte El Periódico.

Els socialistes revalidarien la primera posició que van assolir el 28-A i fins i tot podrien esgarrapar algun escó més. L'enquesta els situa entre 124 i 128 pels 123 que tenia durant la passada legislatura -la segona més curta en democràcia-. I els números amb Podem continuarien sent, si fa no fa, els mateixos que fins ara. Els de Pablo Iglesias baixarien dels 42 escons fins els 32-36, una forquilla que s'explicaria bàsicament per la irrupció del partit d'Errejón. Sigui com sigui, PSOE, Unides Podem i Més País tampoc arribarien a la majoria absoluta i necessitarien del concurs d'altres forces polítiques, com ERC, per qui l'enquesta pronostica un petit retrocés, passant dels 15 diputats a una forquilla d'entre 12 i 13. A Catalunya, JxCat no milloraria els resultats del 28-A i fins i tot podria perdre un dels 7 diputats que va obtenir a l'abril.

A diferència de la situació que hi havia fins ara, el PSOE tampoc sumaria amb Ciutadans. El partit taronja notaria els efectes d'un terratrèmol que li faria perdre la meitat dels seus diputats al Congrés, fins a deixar-lo competint per la quarta posició amb Vox, que podria millorar els resultats. Uns i altres optarien segons l'enquesta a 24-28 escons a la cambra baixa. El gran beneficiat per la repetició electoral seria, però, el PP, que passaria de 66 diputats fins a 87-91. La suma entre PSOE i PP seria l'única que sumaria sense necessitat d'aconseguir altres suports parlamentaris.

Pel que fa al percentatge de vot, el PSOE es mantindria al voltant del 28%, amb el PP guanyant tres punts fins a situar-se a l'entorn del 20%. Unides Podem obtindria un 12% i Cs i Vox estarien poc per sobre del 10% dels vots.

stats