Política 03/06/2021

Cs salva el grup propi al Senat gràcies a un pacte amb Terol Existeix i el PRC

Integrarà senadors de les dues formacions regionals per poder mantenir un grup diferent del mixt

ARA
2 min
La nota d’Inés Arrimadas també baixa al baròmetre.

BarcelonaCiutadans passarà de tenir nou senadors a l'inici de la legislatura a només tres. Les desfetes electorals a Catalunya i Madrid i la crisi interna oberta després de la moció de censura fallida a Múrcia han portat el partit a aquesta situació, i s'enfrontava a perdre el grup propi al Senat. No obstant, la formació taronja ha aconseguit finalment evitar-ho gràcies a un acord per sumar el seu grup a Terol Existeix i el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). El reglament no permet formar grups nous un cop començada la legislatura, per la qual cosa el que es farà és un canvi de nom del grup actual de Cs, que passarà a dir-se grup democràtic Ciutadans - Terol Existeix - PCR. Tal com ha anunciat el partit taronja en un comunicat, en el grup es mantindrà la "total independència de les forces integrants".

El reglament del Senat estableix que els grups han de tenir deu senadors com a mínim per formar grup propi. Cs ho va aconseguir a l'inici del mandat gràcies al PP, que li va prestar un senador. Un cop iniciada la legislatura, permet que el nombre de senadors disminueixi al grup, sempre que no baixi de sis, com ha passat amb Cs. Els cinc amb què compta ara són tots autonòmics, després d'haver perdut els dos senadors de designació autonòmica catalans i de la sortida dels senadors Ruth Goñi i Tomás Argüeso com a conseqüència de la crisi oberta al partit després de la moció de censura fallida a Múrcia. A més, quan es faci la votació de senadors de designació autonòmica per Madrid, la setmana que ve, el partit perdrà previsiblement el seu portaveu a la cambra alta, Tomás Marcos, juntament amb Carlota Santiago.

Per tant, Cs es quedarà només amb tres senadors: José Luis Muñoz, María Ponce i Miguel Sánchez, que haurien passat al grup mixt a partir del setembre si els d'Inés Arrimadas no haguessin pactat que els dos senadors de Terol Existeix i el del PRC, que eren al grup mixt, s'incorporin al seu grup per evitar un grup parlamentari mixt sobredimensionat. Encara no han decidit qui serà el portaveu del grup, tot i que podrien establir un torn rotatori, com passa en el grup mixt. Cs ha defensat el remei assegurant que "el liberalisme seguirà tenint una veu forta i pròpia" al Senat, i ha remarcat que tant Terol Existeix com el PRC són "forces constitucionalistes". Pel que fa al grup mixt, si la mesa del Senat dona el vistiplau a la maniobra, es quedarà amb tres senadors de Vox, un d'UPN, un altre del PAR i els dos exsenadors de Cs.

stats