Cs i el PSOE presenten una moció de censura per fer fora el PP del govern de Múrcia

Les dues formacions sumen majoria absoluta; a Castella i Lleó en presenten una només els socialistes

Mariona Ferrer i Fornells
4 min
El portaveu parlamentari de Cs a Múrcia, Juan José Molina, i els diputats socialistes Francisco Lucas i María del Carmen Fernández registrant la moció de censura contra el PP al parlament de Múrcia.

MadridManiobra de profunditat entre el PSOE i Ciutadans a Múrcia amb implicacions importants a nivell estatal. Els dos partits han presentat una moció de censura contra el PP per desbancar-lo de la presidència de la comunitat autònoma, on governa de la mà del partit taronja i amb el suport extern de Vox. La moció, però, no es limita només a l'Assemblea Regional, sinó també a l'Ajuntament de Múrcia, amb l'objectiu que l'actual portaveu de l'executiu i coordinadora autonòmica de Ciutadans, Ana Martínez Vidal, sigui la nova presidenta en substitució del popular Fernando López Miras. Al seu torn, també es busca posar fi al govern de l'alcalde, José Ballesta, al consistori murcià, que passarà a mans socialistes.

Tant el partit taronja com els socialistes tenen prou vots per tirar endavant les dues mocions de censura, en un moviment que podria reproduir-se en altres llocs. A Castella i Lleó el PSOE ha presentat una moció de censura però el portaveu del partit taronja a Castella i Lleó, David Castaño, ha promès lleialtat al PP i ha descartat la convocatòria d'eleccions anticipades com ha fet Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid per evitar justament una moció de censura.

En concret, a Múrcia, el PSOE té 17 diputats i Ciutadans sis, i junts sumen just la majoria absoluta de l'Assemblea Regional amb 23 escons, mentre que la resta de partits, inclosos els dos diputats de Podem, sumen 22 diputats.

Les conseqüències a nivell estatal

Si es consuma, la maniobra significarà un cop dur per al líder del PP, Pablo Casado, i donaria per primer cop una presidència autonòmica al partit d'Inés Arrimadas en un moment en què Ciutadans té només 10 escons al Congrés. La moció de censura busca crear un cordó sanitari contra Vox, partit que va ser necessari per a la investidura de López Miras a Múrcia i que ha exigit implantar l'anomenat veto parental a canvi de l'aprovació dels pressupostos. Fonts socialistes del govern espanyol recorden que van guanyar les eleccions a Múrcia i que el PP de Pablo Casado va voler aconseguir el poder d'una "forma molt forçada" amb una estratègia "de persecució implacable". El que ha viscut el PP és un "miratge", sostenen.

Ara bé, des de Podem apunten que no tenen cap intenció d'entrar en un govern amb Ciutadans perquè seria una "incoherència" ara mateix, tot i que consideren una bona notícia destronar el PP i sobretot l'extrema dreta del govern de Múrcia. Fonts del PP, al seu torn, assenyalen que es tracta d'un acord de Ciutadans amb el PSOE i Unides Podem, cosa que el partit lila nega i recorda que no són imprescindibles per a la suma. "L'acord permet que els radicals puguin governar a Múrcia", afegeixen, i consideren una "gran irresponsabilitat" la decisió, i més en plena pandèmia. "Arrimadas trenca la seva paraula. Va dir que l'acord duraria quatre anys", afegeixen des de Génova.

A nivell estatal, el gest pot comportar un apropament entre Pedro Sánchez i Inés Arrimadas, després que la Moncloa ja flirtegés amb Ciutadans per a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. El president espanyol considera una oportunitat l'escenari que s'obre durant almenys un any i mig, en què no hi ha prevista cap cita a les urnes.

Durant aquest temps Ferraz ha ideat un viratge cap al centre. Els xocs amb Podem, segons els socis de la investidura, són una estratègia dels socialistes per aconseguir vots més moderats i, per bé que s'insisteix en mantenir els suports d'ERC i EH Bildu, des de la Moncloa s'apunta que són "puntuals" i que l'interès és mantenir la geometria variable -el PSOE i Unides Podem també poden sumar amb Ciutadans, el PNB, el PDECat i altres partits petits.

La maniobra ràpida d'Ayuso

La principal incògnita és fins a quin punt es tracta d'un moviment coordinat a nivell estatal. Fonts socialistes assenyalen que es tracta d'una llarga negociació, que ha durat mesos, i que va culminar ahir dimarts a la nit. Ara bé, puntualitzen que ara mateix només se circumscriu a Múrcia. La decisió, però, ha generat una resposta ràpida d'Ayuso, que ha dissolt l'Assemblea de Madrid i convocat eleccions, mentre que el PSOE i Més Madrid s'han afanyat a registrar al seu torn dues peticions de moció de censura.

Des de Ciutadans, apunten que es tracta d'un acord "excepcional" i només limitat a Múrcia, perquè hi havia "molt de mar de fons", després de la dimissió del conseller de Sanitat per vacunar-se, problemes de corrupció a l'ajuntament de la capital i denúncies creuades.

Però d'altres fonts socialistes, aquest cop de membres del govern espanyol, pronostiquen que la moció de censura es podria replicar en d'altres territoris perquè és un bon moment perquè Ciutadans "ha d'aspirar a convertir-se en un partit de centredreta que teixeixi acords amb el PSOE i el PP". "Auguro que així segur que tindran uns millors resultats", apunten les mateixes fonts.

Davant de la situació, Vox ha considerat que era necessària la convocatòria immediata d'eleccions tant a Madrid com a Castella i Lleó i Andalusia per evitar noves mocions de censura i que Ciutadans lliuri els governs a les "polítiques públiques del pitjor de l'esquerra". Ayuso li ha agafat el guant, però el portaveu parlamentari del PP a Castella i Lleó ha negat que en aquest cas estigui sobre la taula.

stats