Política 24/05/2013

Els autònoms no pagaran l'IVA fins que cobrin les factures pendents

La llei d'emprenedors, que arriba amb prop d'un any i mig de retard, agilitzarà la creació d'empreses i facilitarà la residència als ciutadans estrangers que comprin un habitatge

Joan Faus
2 min
EL CERVELL DE L'ESTRATÈGIA ANTISOBIRANISTA 
 La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, ahir en roda de premsa a la Moncloa, és la que porta el pes polític del govern de Rajoy. Advocada de l'Estat, ella és la que, amb guant de seda però puny de ferro, comanda l'ofensiva del govern espanyol -judicial però també amb altres mètodes que s'han qualificat de guerra bruta- contra el procés sobiranista.

MadridEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres la llei d'emprenedors, una de les promeses electorals de Mariano Rajoy. La norma, que s'aprova amb prop d'un any i mig de retard, donarà llum verda a una sèrie d'incentius fiscals per als emprenedors, s'agilitzarà la creació d'empreses i es facilitarà el permís de residència a inversors estrangers.

"És una llei integral i completa que vol facilitar l'activitat emprenedora, la constitució d'empreses i el finançament", ha afirmat la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Per exemple, s'establirà un mecanisme a través d'internet perquè l'emprenedor no hagi de comunicar-se per separat amb cadascuna de les administracions (estatal, autonòmica i municipal). Segons l'executiu, això permetrà crear una empresa en "pocs dies", molt per sota dels 28 que es pot arribar a trigar actualment. L'objectiu és equiparar els tràmits burocràtics als que hi ha, per exemple, a Alemanya, França i el Regne Unit.

Una de les altres mesures estrella és que les pimes que facturen menys de dos milions d'euros no hauran de pagar l'IVA repercutit en les vendes fins que cobrin les factures. Per poder-hi optar hauran d'haver pagat, però, els deutes que tinguin amb proveïdors. El canvi, que entrarà en vigor el gener del 2014, és una de les eternes demandes dels autònoms. Segons la Moncloa, això pot beneficiar més de dos milions d'emprenedors.

També s'establirà una nova deducció del 10% de la quota de l'impost de societats dels beneficis reinvertits en l'activitat, es facilitarà la inversió en R+D i també d'inversors individuals, i s'ampliarà el nombre d'activitats exemptes de llicència municipal i els seus requisits de superfície.

Una altra iniciativa destacada és que es rebaixen a la meitat les quotes a la Seguretat Social que han de pagar les persones que treballen en una segona feina que sigui per compte propi, és a dir, com a autònom. També s'amplia de 250 metres quadrats fins a 500 i 1.000, en alguns casos, la superfície mínima per poder obrir un establiment amb menys llicències administratives.

Tot plegat perquè Espanya deixi de ser el 133è país del món en facilitats per emprendre, segons el Banc Mundial.

stats