Política 27/10/2016

Les Corts Valencianes se sumen a les Balears i demanen també al govern espanyol mantenir tot l'any l'horari d'estiu

El parlament ha llegit una declaració institucional aprovada amb el consens de tots els grups polítics

Europa Press
2 min
El portaveu del PSPV en les Corts Valencianes, Manolo Mata, creu que mantenir l'horari d'estiu seria una bona mesura per a una autonomia turística com la valenciana.

ValènciaLes Corts Valencianes han acordat aquest dijous instar al govern espanyo a obrir el debat social sobre el manteniment de l'horari d'estiu al país davant els beneficis socials i econòmics que comportaria, sumant-se així a la proposta llançada pel ple del Parlament balear.

La declaració institucional aprovada amb el suport de tots els grups parlamentaris destaca els beneficis de "gaudir de més claredat quan acaben les obligacions diàries", advoca per adoptar un fus horari que "promogui que es duguin a terme activitats a l'aire lliure" i recorda l'impacte econòmic que això podria tenir en augment de vendes en el petit i mitjà comerç.

A més, assenyala que "es gastaria menys diners en consum energètic" i es contribuiria a la desestacionalització del turisme. "És innegable que al territori valencià mantenir el fus horari de l'estiu tindria beneficis socials i econòmics: la nostra ubicació geogràfica ho demanda per aprofitar més les hores de sol a les tardes durant els dies d'hivern", recalca el text.

Aquesta declaració institucional ha estat llegida aquest dijous, tal com va avançar ahir el portaveu parlamentari del PSPV, Manolo Mata, qui va recordar que el manteniment de l'horari d'estiu al País Valencià és una qüestió que ja ha estat abordada en el si del sector d'hostaleria.

A més, va insistir que es tracta d'una iniciativa que beneficia "espectacularment" una comunitat turística com la valenciana, al mateix temps que va recordar que el canvi del fus horari era un dels punts acordats en el pacte entre C's i PSOE per a la primera investidura i que va ser defensat, així mateix, pel president del govern en funcions, Mariano Rajoy, quan va plantejar jornades de treball fins a les 18.00 hores.

En aquesta mateixa línia, la diputada de Compromís Isaura Navarro va recordar que aquesta proposta estava inclosa en el pacte entre C's-PSOE i que va ser assumida per Rajoy, així que considera que la posició política sobre la declaració institucional que prepara el Parlament valencià sembla que "està presa". A més, va indicar que l'horari actual té l'origen en la dictadura franquista i el seu canvi seria positiu per al teixit industrial valencià.

El diputat de Podem, David Torres, també es va mostrar "a favor" del canvi d'horari, no solament perquè procedeix de l'època de la dictadura, sinó també perquè creu que "condiciona la vida de les persones que quan surten de la feina moltes vegades no tenen temps d'anar al parc amb els seus fills".

Per això, veu "positiu" que s'obri el debat per veure si és convenient aquesta modificació per al turisme i la indústria, encara que creu que ha de ser més "ampli" i portar-ho també a l'àmbit laboral per aconseguir "una millor conciliació familiar".

stats