Política 13/10/2022

Cort aprova millorar la coberta protectora i el sistema de seguiment de l’abocador clausurat de Son Reus

Emaya invertirà 6,9 milions d'euros a impedir la penetració d'aigua de pluja a la massa de residus i prevenir la generació de lixiviats

Patrícia Segura
1 min
La planta incineradora a Son Reus.

PalmaLa Junta de Govern va aprovar aquest dimarts el projecte de millora de la coberta protectora i del sistema de seguiment de l'abocador clausurat de Son Reus. Emaya invertirà 6,9 milions d'euros en aquest projecte, ja que s'emmarca en el pla de gestió ambiental i de manteniment de l'abocador clausurat. La renovació de la coberta pretén impedir la penetració d'aigua de pluja a la massa de residus i prevenir la generació de lixiviats que es puguin filtrar al subsol.

Entre les actuacions previstes, es millorarà el sistema de seguiment ambiental de l'aqüífer, mitjançant la construcció de nous piezòmetres i l'automatització de la presa de mesures de la qualitat de les aigües. Així, es millorarà el sistema de captació d'aigua del perímetre de l'abocador. En aquest punt, cal recordar que Emaya té encomanades les tasques de manteniment postclausura d'aquest abocador, que és de titularitat del Consell de Mallorca.

A més, es construirà un nou rentador de camions d'Emaya per tal de millorar les condicions i ubicació de l'actual, situat als voltants de l'abocador. El projecte, aprovat per la Junta de Govern i en fase de licitació, també va ser aprovat prèviament per les direccions generals de Residus i de Recursos Hídrics de la CAIB.

Actualment, hi ha un altre projecte en execució: la construcció de la nova depuradora, amb una inversió d'1,2 milions d'euros, per al tractament dels lixiviats que es puguin generar en aquests abocadors i evitar el risc de contaminació. La nova instal·lació incrementarà la capacitat de depuració i modifica el sistema de depuració quan finalitzin les obres, pel sistema d'osmosi, més efectiu per eliminar els possibles contaminants presents als lixiviats.

stats