Societat 03/11/2021

Cort aprova un projecte de millora de la depuradora de Son Reus, investigada per contaminació

L'Ajuntament de Palma inverteix 1,2 milions d'euros en l'ampliació i millora de l'abocador

ARA Balears
2 min
La planta incineradora que Tirme gestiona a Son Reus. ARA BALEARS

PalmaLa Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres un projecte d'ampliació i millora de la depuradora de lixiviats de l'abocador de Son Reus, investigat per un jutjat de Palma per contaminació d'un aqüífer. En relació amb això, el regidor de Medi Ambient i president d'Emaya, Ramon Perpinyà, ha mantingut aquest dimecres en una roda de premsa que aquesta darrera actuació no es fa ara "per cap motiu" en especial, sinó que ja estava planificada des del principi de la legislatura.

Cal recordar que la titular del Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma va dictar una interlocutòria en la qual acordava, com a mesura cautelar, instar el Govern balear, el Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma i altres autoritats competents a adoptar mesures davant la contaminació de l'aqüífer. Concretament, ordenava estudiar i implementar tècniques per evitar que els lixiviats –els líquids que circulen entre els residus als abocadors– arribin a l'aqüífer o tractar-los perquè no suposin una font de contaminació.

Ara, aquestes noves obres suposen una inversió d'1,2 milions d'euros i formen part del Pla de gestió ambiental i de manteniment de l'abocador, tancat el 2008. Perpinyà ha assegurat que des d'Emaya no comparteixen les conclusions de l'informe de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya que apunta a una possible contaminació i ha defensat que Son Reus "és un dels abocadors millor mantinguts de l'Estat".

El projecte aprovat aquest dimecres preveu la renovació del sistema de tractament dels lixiviats per evitar contaminació, concretament es modifica el sistema de depuració i se n'incrementa la capacitat. La depuració es farà a partir d'un sistema d'osmosis, més efectiu per eliminar els possibles contaminants presents als lixiviats, segons ha indicat l'Ajuntament.

Inviable traslladar l'abocador

El Consistori preveu que les obres puguin començar "en breu" i Perpinyà ha insistit que aquest tipus d'infraestructures s'han de revisar i ha subratllat que els lixiviats més importants es produeixen a l'inici de l'activitat. En aquest cas es considera un abocador madur, atès que originalment donava servei a Palma i a partir dels anys 90 va començar a donar servei a tota l'illa.

El regidor ha informat que han "contestat a la jutgessa" tot el que els han reclamat i han proporcionat "tota la informació" sol·licitada. De la mateixa manera, ha considerat del tot inviable traslladar l'abocador a un altre punt. Segons Perpinyà, "no hi ha cap especialista que treballi amb abocadors clausurats" que proposi una mesura com aquesta. El regidor ha argumentat que "són 4,1 milions de tones" de fems actualment en "un lloc controlat" i que traslladar-les suposaria tenir "el mateix problema a un altre lloc". "Tots els especialistes diuen que ni està justificat ni té sentit fer-ho", ha remarcat.

stats