Política 26/10/2020

El PP votarà a favor de l'estat d'alarma només si es prorroga fins just abans de Nadal

El PNB i el PDECat avancen el seu sí i JxCat, ERC i Cs consideren excessius els sis mesos

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El líder del PP, Pablo Casado, ha valorat la petició del govern espanyol de prorrogar l'alarma fins el 9 de maig durant una conferència sobre empresa familiar celebrada a Madrid.

MadridComença el compte enrere perquè el govern de Pedro Sánchez sumi els suports necessaris de cara a la pròrroga de l'estat d'alarma. El debat serà dijous al Congrés i la intenció de la Moncloa és que la pròrroga sigui de mig any, fins al 9 de maig. Una decisió que comparteixen els quatre diputats del PDECat al Congrés –segons van avançar diumenge a la nit per Twitter– però no els quatre de Junts per Catalunya, que ara per ara no tenen intenció de donar-hi suport i podrien escenificar, així, el divorci de l'espai postconvergent al Congrés. També hi votarà a favor el PNB, tal com ha avançat aquest dilluns el portaveu del partit al Congrés, Aitor Esteban. ERC, en canvi, ha deixat clar que considera "abusiva" una pròrroga de sis mesos, però encara no ha aclarit el sentit del vot. La llarga pròrroga també aixeca recels a la dreta espanyols. Ciutadans va oferir a Sánchez el suport dels seus deu diputats però la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, veu "excessiu" que s'allargui durant sis mesos. Tres quarts del mateix passa amb el cap de l'oposició, Pablo Casado, que ha trencat el seu silenci aquest dilluns sobre l'aplicació un altre cop de l'estat d'alarma.

La Moncloa ha plantejat la pròrroga com una prova de foc al gir estratègic que va consumar el líder popular dijous durant el debat de la moció fallida de Vox, en què Casado va escenificar el trencament amb Santiago Abascal. Però el PP ha optat de moment per un punt intermedi en la resposta a Sánchez. Casado s'ha mostrat disposat a donar suport a l'estat d'alarma però sota dues premisses. La primera és que s'allargui només durant vuit setmanes, és a dir, fins a mitjans de desembre. I la segona és que el govern espanyol es comprometi a impulsar una reforma legal exprés de la llei sanitària del 1986 perquè doni una cobertura legal a les restriccions per a la segona onada del coronavirus i s'eviti una nova pròrroga de l'estat d'alarma.

"Volem salvar la campanya de Nadal", ha dit Casado durant la clausura del 23è Congrés Nacional de l'Empresa Familiar a Madrid, en què també ha participat Felip VI. Creu que ara és important limitar la mobilitat durant els tres principals ponts que hi ha al davant: dilluns vinent és festiu a Madrid perquè Tots Sants cau en diumenge i, el cap de setmana següent, el dilluns 9 de novembre és l'Almudena, patrona de la capital espanyola, així com també el pont de la Constitució. Però per al líder del PP la Constitució no permet una pròrroga tan llarga –malgrat que sí que es preveu– i es produiria una vulneració de drets.

A la recerca de suports

Tot i els recels del PP, Ciutadans i ERC, la Moncloa no té intenció de fer marxa enrere i el consell de ministres aprovarà demà dimarts sol·licitar al Congrés una pròrroga fins al 9 de maig. Ho ha avançat la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, després d'una nova reunió telemàtica de la conferència de presidents. "El PP ha d'abandonar les seves condicions", ha dit, demanant que no posin "pals a les rodes". Tot i els dubtes que presenten experts jurídics sobre un estat d'alarma tan llarg, Darias ha assegurat que és el que proposen els científics i que el decret ha rebut l'aval del Consell d'Estat i l'Advocacia de l'Estat. Obvia, però, que una cosa és el decret aprovat i un altre el decret de pròrroga.

Els quatre diputats del PDECat intentaran negociar la lletra petita, però ja han decidit que, independentment del que faci JxCat, votaran a favor de la pròrroga. "La posició dels nostres diputats és clara", ha assenyalat aquest dilluns en roda de premsa el portaveu del partit, Marc Solsona. Els altres quatre diputats del grup -tots vuit estan dins del grup Plural del Congrés- no tenen encara una posició definida. Tot i no explicitar el sentit del vot, a l'espera de poder negociar el decret, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi ha carregat durament contra el que considera una nova maniobra "recentralitzadora" del govern espanyol. "Sánchez va dir que seria un decret d’alarma descentralitzat i en realitat només hem vist un nou incompliment a velocitat rècord", ha lamentat. Segons ella, la Generalitat necessita poder decretar més restriccions de mobilitat o d'horaris comercials si ho necessita sense haver de passar per Madrid.

De la seva banda, la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha avalat l'aplicació de l'estat d'alarma per combatre el virus, però ha assegurat que el seu partit no vol que es prorrogui sis mesos d'una tirada. "És abusiu allargar-lo tant”, ha explicat. El seu argument és que es necessita una pròrroga més breu -no ha definit quina- per poder sotmetre'l a un major control parlamentari. Tot i les crítiques, els republicans no han avançat quin serà el sentit del seu vot. Això és perquè aspiren a negociar amb el govern espanyol alguna contrapartida, com per exemple majors competències per la Generalitat en l'aplicació d'aquest estat d'alarma. Ara bé, tenint en compte que va ser el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va demanar l'aplicació de l'estat d'alarma es fa difícil imaginar que els republicans acabin votant en contra de la pròrroga.

stats