Política 20/05/2022

Els contraris a la direcció d'El Pi funden el partit Per Balears

Al llarg del 2022 sis comitès locals han abandonat la formació regionalista presidida per Tolo Gili

2 min
Toni Roldan i Tolo Gili s'abracen instants abans que Gili sigui proclamat president.

PalmaEl degoteig d'abandonaments de comitès locals d'El Pi al llarg d'aquest any, per la contrarietat davant la línia presa pel partit, ha desembocat en la creació de la formació Per Balears, que es presentarà aquest dissabte a Eivissa, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha pogut confirmar l'ARA Balears. La guerra interna que va viure el partit amb la dimissió del llavors president d'El Pi, Antoni Amengual, va acabar amb la celebració d'un congrés el 25 de setembre, en què Tolo Gili, de la línia de Josep Melià, aconseguí el lideratge regionalista.

La victòria de Gili en les primàries davant el president d'El Pi d'Eivissa, Toni Roldán, ha augmentat la divisió interna entre les dues línies, i només en aquests cinc mesos fins a sis comitès locals de Mallorca que eren propers a Amengual han abandonat la formació per discrepàncies amb la direcció: Sant Llorenç des Cardassar, Deià, Valldemossa, Inca, Campanet i Consell, el qual va formalitzar-ho aquest mateix dijous.

Per ara, segons expliquen des d'un dels comitès locals que han abandonat El Pi, no hi ha un suport col·lectiu total a la marca Per Balears, "però sí molts de manera particular de distints comitès", confiant que s'arribi a una adhesió de tots o la majoria d'ells, propers a Roldán. El que fins ara era president del partit regionalista a Eivissa serà un dels caps visibles de la nova formació, però algunes fonts sostenen que "hem de superar el paradigma de lideratges únics i potents, ja que venim d'unes circumstàncies en què aquests lideratges ens han duit a la situació actual".

Així i tot, per ara El Pi manté agrupacions potents com, sobretot, la de sa Pobla. A Eivissa, segons expliquen des d'un dels comitès que han abandonat la formació, tenen "una certa força", raó que ha motivat fer la presentació allà, a més del fet que Roldán, rival a les primàries de Gili, sigui de l'illa. En tot cas, si Per Balears prospera i s'enforteix amb vista als comicis insulars i autonòmics del 2023, sobretot a Mallorca, pot restar vots del nínxol electoral d'El Pi i dificultar la consecució d'escons al Parlament illenc.

La resposta de Melià

El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha respost aquest divendres a la creació del partit Ara Balears, en un acte que ha organitzat amb el Partit Nacionalista Basc i Coalició Canària. "El partit va fer un congrés, hi va haver una llista guanyadora amb absoluta claredat, i el que hem de fer és creure amb unes idees i estar per damunt de les bregues i les misèries personals", ha afirmat Melià.

stats