Patrimoni
Política 16/04/2024

Galmés: "El Ministeri de Cultura ha incomplert de manera sistemàtica la Llei de patrimoni amb el castell d'Alaró"

El Consell es reunirà amb l'Estat al maig per la cessió d'aquest monument

2 min
El Castell d'Alaró està declarat Bé d'Interès Cultural (BIC)

PalmaEl president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, que ha visitat aquest dimarts el castell d'Alaró, ha anunciat una reunió entre el Consell de Mallorca i el Ministeri de Cultura, que serà dia 6 de maig, amb l'objectiu de negociar la cessió de la propietat estatal a la institució insular. Galmés, com també va denunciar l'Ajuntament d'Alaró, considera que el Ministeri de Cultura ha incomplert de "manera sistemàtica" la Llei de patrimoni històric de les Balears en no actuar per preservar un bé catalogat de la importància del castell d'Alaró.

La cessió d'aquesta infraestructura és una reivindicació històrica de les Illes i el castell ha estat el protagonista d'un estira-i-arronsa entre les diferents institucions illenques al llarg de les legislatures. De fet, des de Madrid ja es van comprometre l'any 2022 amb el Consell a cedir-li gratuïtament aquest monument.

Un moment de la visita.

Segons diuen des del Consell, aquesta deixadesa en el manteniment i la inversió nul·la del Ministeri de Cultura, que és el titular d'aquest bé d'interès cultural (BIC), va en contra de la Llei el patrimoni històric de les Illes Balears. En concret, incompleix els articles 22 i 26, que diuen que els titulars d'aquests béns han de conservar-los, mantenir-los i custodiar-los. Per la seva banda, el Consell de Mallorca ha fet dues intervencions d'urgència per assegurar la integritat del castell.

Per altra banda, Galmés ha explicat que aquest mateix dimarts s'ha enviat una carta al Ministeri de Cultura perquè es faci càrrec de la restauració de les murades, que fa poc sofriren despreniments. La notificació, segons ha explicat Galmés, té l'objectiu d'obligar el Ministeri de Cultura a executar de manera immediata les obres de restauració de les malmeses murades del castell.

En passarà la factura a l'Estat

La institució insular exigeix a l'Estat la seva intervenció urgent, com a propietari de les murades, segons el que estableix la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears. Si el Ministeri no actua, el Consell farà les obres i en passarà la factura a l'Estat, segons preveu aquesta llei.

La visita d'aquest dimarts ha tingut l'objectiu de comprovar l'estat d'aquest BIC i de les zones afectades per despreniments. Galmés ha estat acompanyat durant la visita per la vicepresidenta i consellera de Cultura, Antònia Roca; el conseller de Territori, Mobilitat i Infraestructures, Fernando Rubio, i el batle d'Alaró, Llorenç Perelló. També han participat en la trobada representants de l'associació cultural d'Alaró Al Rum.

"El castell d'Alaró és un tema cabdal i no s'ha de polititzar"

Per la seva banda, el batle d'Alaró, Llorenç Perelló, està content per la reacció del Consell de Mallorca a la seva petició i ha dit que "cal no afluixar la corda i continuar amb la reclamació davant Madrid". "El castell d'Alaró és un tema cabdal per a l'agenda política municipal i no s'ha de polititzar", ha dit Perelló, per després afegir: "La unanimitat del passat ple hauria de ser la tònica general i no entrar en bregues polítiques".

stats