Política 10/07/2018

El Consell recupera les ajudes per al foment de l'ús del català a les empreses

La retirada dels recursos del govern central contra aquest tipus de subvenció dona més tranquil·litat a la institució, segons el conseller Jesús Jurado

C. Tudurí
2 min
Els comerços poden demanar ajudes per retolar en català

PalmaEl Consell de Mallorca ha recuperat les ajudes a l'ús del català per a empreses i entitats sense ànim de lucre amb una convocatòria dotada amb 250.000 euros, destinats a subvencionar accions com la retolació, l'etiquetatge, l'edició de material imprès, les cartes de restaurants o l'edició de pàgines web.

El conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha estat l'encarregat de presentar aquesta nova edició d'ajudes juntament amb la directora insular de Política Lingüística de la institució, Aina Sastre. De la quantitat esmentada, 80.000 euros es destinaran a entitats associatives o organitzatives sense ànim de lucre i els altres 170.000 a empreses. Són subvencionables les activitats que s'han realitzat des del setembre del 2017.

Aquest tipus de subvencions es varen atorgar entre el 1997 i el 2011. El Consell, tot i que era un dels acords del pacte que el governa, ha trigat tres anys de legislatura en tornar a posar en marxa una convocatòria perquè s'ha esperat a recuperar primer la direcció insular de Política Lingüística, que es va introduir a l'organigrama de la institució ara fa un any, segons ha explicat Jurado.

Cal recordar que el govern espanyol va anunciar la setmana passada que retirava els seus recursos contra les ajudes per al foment de l'ús del català en els comerços dels ajuntaments de Pollença i Capdepera, que s'havien presentat a petició de l'anterior delegada del Govern, Maria Salom.

Jurado ha assegurat que la convocatòria no ha tingut res a veure amb la retirada dels recursos i que ja estava programada amb antelació i ha reconegut que aquest canvi dona més tranquil·litat a la institució a l'hora d'afrontar aquesta iniciativa. A parer seu, aquestes ajudes complementen les que ja ofereixen alguns ajuntaments de Mallorca, ja que el Consell té una major capacitat econòmica que els consistoris.

Aina Sastre ha explicat durant la presentació que s'estan fent esforços per tancar el deute que el Consell té d'altres convocatòries d'ajudes en aquest àmbit, que era de 300.000 euros. "Estam en procés de pagar tot el deute, del que ja s'ha abonat entre un 60 i 70%, de manera que ja manquen molt pocs expedients per tancar", ha comentat.

stats