Política 13/10/2023

El Consell de Menorca suspèn l'activitat del parc eòlic de Milà per l'augment dels costos econòmics

Mantenir el parc obert fins al 2024 suposaria una despesa de 200.000 euros i un dèficit de 150.000

Iván Martín
2 min
Aerogeneradors del parc eòlic de Milà, a Maó.

MAÓEl Consorci de Residus i Energia de Menorca ha decidit suspendre l'activitat de l'actual parc eòlic de Milà i accelerar la posada en marxa del projecte de repotenciació de la instal·lació, després d'analitzar els informes tècnics de funcionament elaborats per l'equip d'enginyers del parc. L'òrgan depenent del Consell ha constatat que mantenir la seva activitat generaria costos associats a l'operativa i el manteniment del parc que no es podrien cobrir amb els ingressos que genera fruit de la venda d'energia. Per això, s'avançarà la clausura del parc eòlic actual, la vida útil del qual finalitzava en uns mesos, ja que el parc va entrar en funcionament el 28 de febrer de 2004, amb una vigència de vida útil de 20 anys.

El conseller insular de Medi Ambient, Simón Gornés, s'ha mostrat contundent: "Mantenir l'operativa de l'actual parc implica renovar tota una sèrie de contractes i efectuar adaptacions que no garantirien el funcionament correcte dels aerogeneradors, que arrosseguen una sèrie d'avaries derivades de l'obsolescència de la maquinària", i ha afegit que a aquests motius s'hi sumen els econòmics "deixar el parc obert fins al 2024 suposaria una despesa de 200.000 euros i un dèficit de 150.000. En canvi, suspendre la seva activitat implicaria únicament efectuar el manteniment necessari per fer correctament el futur desmantellament de les torres, manteniment calculat en 50.000 euros".

Entre els factors que han motivat el baix rendiment energètic del parc, segons l'informe tècnic, hi figura la limitació de l'alçada de torre. Es van fer estructures de 50 metres, quan l'estudi original dictava que havien de mesurar 70 metres d'alçada. Això ha provocat constants aturades per vibracions en el sistema. A més, el model d'aerogenerador instal·lat era de les primeres versions comercials d'una tecnologia incipient; per tant, es van instal·lar estructures encara poc testades. La baixa disponibilitat del parc s'ha vist influenciada, també, per factors com la dependència tecnològica d'un fabricant ja desaparegut, o les condicions ambientals extremes a l'emplaçament. Cada cop que una màquina està aturada més d'una setmana per reparar algun element, en posar-se en servei de nou, té alguna afectació deguda a la salinitat o la humitat. Actualment, el parc eòlic té un dèficit acumulat al llarg d'aquests gairebé 20 anys de 394.000 euros.

stats