Política 22/04/2020

El Consell de Menorca destina 124.000 euros a la millora de l'abocador de Milà I

Havia estat objecte de dues fases de segellament els anys 1996 i 2007

Ivan Martin
2 min
La màxima institució menorquina continua avançant en el camí de la sostenibilitat.

MaóEl Consorci de Residus i Energia de Menorca ha anunciat aquest dimecres l’adjudicació per un import de 124.000 euros del projecte per al segellament, la restauració ambiental i la posterior construcció d’una planta fotovoltaica a l’antic abocador de Milà I, a Maó. L’empresa adjudicatària, Lurgintza Enginyeria Geològica SL, en redactarà el projecte i en dirigirà l’obra. Els treballs preveuen el confinament estable dels residus i la minimització de les emissions de gasos i lixiviats, així com la instal·lació de plaques solars de 3 MW de potència sobre la coberta de l’abocador.

L'abocador havia estat objecte de dues fases de segellament els anys 1996 i 2007. Durant la fase de manteniment postclausura es va detectar una generació inusual de lixiviats per a un abocador segellat, fet que va motivar diferents estudis per detectar-ne l'origen i minimitzar-los. Com a resultat, es va proposar la contractació d'aquest projecte, que persegueix, a més de l'aprofitament energètic, garantir el confinament dels residus en condicions d'estabilitat.

L'adjudicació cerca, a més, contribuir a la reactivació de les activitats a Menorca després de l'aturada econòmica generada per la crisi del coronavirus. En aquest context, la presidenta del Consorci, Maite Salord, ha volgut recordar que "en aquests moments és fonamental que les administracions donin resposta a la greu situació econòmica. La millor manera és impulsar la reactivació econòmica a partir de projectes i d’inversions que vagin en la línia de la sostenibilitat, com poden ser els de la millora del cicle de l’aigua o l’impuls de les energies renovables”.

La proposta presentada per Lurgintza Enginyeria Geològica SL inclou la instal·lació de diverses capes sobre l'antic segellament de l'abocador: una capa de drenatge de gasos, una capa de regularització, una barrera geològica artificial, revestiments impermeables i de drenatge de pluges i la instal·lació d'una geomalla de reforç per garantir la supervivència del paquet d'impermeabilització.

stats