Consell de Mallorca

El Consell carrega contra tres ex alts càrrecs que haurien pagat aparcaments amb doblers públics

El deute ascendeix a prop de 43.000 euros per nou places d'aparcament

Interior de l’aparcament del parc de la Mar, de Palma.
ARA Balears
25/06/2024
3 min

PalmaEl Consell de Mallorca durà a terme un ple extraordinari l'11 de juliol en què s'aprovarà el pagament del deute de prop de 43.000 euros que haurien acumulat tres ex alts càrrecs de la institució per contractar nou places d'aparcament "no autoritzades". Donarà cinc dies de termini a partir d'aquesta data perquè tots tres reposin aquesta quantitat.

Segons ha recollit Europa Press, el conseller insular de Presidència, Antoni Fuster, qui ha apuntat que en cas que els exconsellers Andreu Serra, Jaume Alzamora i l'exsecretari tècnic de Cultura Francesc Ramis no abonin la quantitat reclamada, l'actual equip de govern insular ho posarà en mans de l'Advocacia del Consell.

El representant del Consell ha assegurat que aquestes persones varen utilitzar la institució insular "en benefici propi" i "no varen complir la Llei de contractació pública" perquè els serveis d'intervenció "no varen autoritzar" aquesta operació, ja que disposaven d'un "informe desfavorable" dels departaments als quals pertanyien els consellers (Turisme, en el cas de Serra, i Promoció Econòmica, en el cas d'Alzamora), i el secretari tècnic.

Per aquests motius, ha avançat que el Consell està "obligat" a pagar aquesta despesa que ara reclama la SMAP, però ha indicat que la institució "no pot permetre que quedi sense pagar" i l'"ús fraudulent dels doblers dels mallorquins".

El primer pas que se seguirà serà aprovar el reconeixement extrajudicial de crèdit en un Consell Executiu, per després dur-lo al ple i posteriorment reclamar-lo a Serra, Alzamora i Ramis, amb l'objectiu que "esmenin el que han defraudat".

De la mateixa manera, ha sol·licitat que l'expresidenta del Consell, Catalina Cladera, els "exigeixi el pagament immediat del deute", ja que, des del seu punt de vista, "com a màxima responsable, no hauria d'haver permès aquesta mala praxi". Així mateix, ha ressaltat que els responsables "varen intentar pagar-ho un mes abans de les eleccions", però "no s'hi varen atrevir" perquè "seria un escàndol" i "varen deixar les factures en un calaix".

Canvis a partir del 2019

Sobre si aquests contractes s'havien signat en anteriors legislatures, Fuster ha reconegut que sí, però ha assenyalat que el 2019 es va produir un canvi de normativa que impedeix que el Consell assumeixi aquest tipus de despeses dels seus alts càrrecs i ho hagi d'abonar cada treballador a l'entitat.

També ha defensat que aquestes persones aparcaven allà els seus "cotxes privats", ja que als contractes de lloguer de places "no posaven les matrícules" dels vehicles als quals estaven assignades i, en disposar del contracte, ja se'ls permetia l'accés als aparcaments de Via Roma.

Des del Consell han concretat que aquesta situació es deriva de la contractació d'unes places d'aparcament que varen formalitzar Ramis, Serra i Alzamora entre el 2018 i el 2021, però com que no varen disposar dels informes favorables d'Intervenció, "no s'abonaven les factures" i ara és quan l'Ajuntament de Palma, a través del SMAP, ha sol·licitat els diferents deutes que varen acumular: quasi 14.000 euros en el departament de Ramis, prop de 12.000 en el d'Alzamora i quasi 18.000 en el de Serra.

El PSIB assegura que es va fer un "bon ús" dels aparcaments

El PSIB ha assenyalat que va traslladar la situació dels contractes d'aparcaments de via Roma en el traspàs de poders que es va fer el juliol de l'any passat i ha assegurat que es va fer un "bon ús" de les nou places.

D'aquesta manera, el conseller insular del PSIB Andreu Serra ha defensat que les acusacions que ha fet Antoni Fuster cap als tres ex alts càrrecs de la legislatura anterior, formen part del "modus operandi del PP" que "vulnera qualsevol mena de plantejament ètic". Això no obstant, el socialista ha afirmat que des de la seva formació estan "a disposició" del Consell per resoldre aquesta qüestió per la qual ofereixen "màxima col·laboració".

En aquest sentit, ha asseverat que "tots els alts càrrecs" de la institució tenen espais als edificis de la institució per aparcar els cotxes, però en el cas de les instal·lacions de la Misericòrdia no disposen d'aquests aparcaments, per això "des de legislatures anteriors" es formalitzaven aquests contractes amb la SMAP.

stats