Consell de Mallorca
Política 31/07/2023

El Consell assegura que el carril bus-VAO és "il·legal" perquè va contra la normativa estatal

El conseller de Mobilitat, Fernando Rubio, assegura que hi ha una instrucció del Ministeri de Transports que impedeix habilitar aquests carrils en autopistes, autovies i carreteres convencionals

2 min
Embós a l’entrada de Palma amb la incorporació dels vehicles del carril VAO.

PalmaEl conseller insular de Territori, Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Fernando Rubio, ha denunciat aquest dilluns en el ple que el carril bus-VAO de l'aeroport és "il·legal" perquè vulnera una instrucció estatal del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que impedeix habilitar aquests carrils en autopistes, autovies i carreteres convencionals. El debat ha sorgit arran d'una moció presentada pel grup socialista en relació amb la qualitat de la circulació i ambiental de les vies d'alta capacitat Ma-19 i Ma-20

Segons ha explicat Rubio, la normativa estatal exposa que "els carrils especialitzats, com és el cas del bus-VAO de l'autopista de l'aeroport, no s'usaran en autopistes, autovies, carreteres convencionals i vies col·lectores. Estan dissenyats per a vies d'autobusos urbans i periurbans amb recorreguts curts i nombroses parades. A més formaran part, quan sigui possible, de les plataformes de vies de servei". En aquest sentit, Rubio ha assenyalat que "la Llei 5/1990 de carreteres de Balears diu que les carreteres de les Illes hauran d'atenir-se a la normativa tècnica bàsica dictada per l'Administració de l'Estat".

Per això, Rubio ha assegurat que iniciarà els tràmits per a la retirada d'aquest carril: "Amb la informació i documentació que tenim, presentarem la sol·licitud de retirada davant de la Direcció General de Trànsit (DGT)", ja que "una institució com el Consell de Mallorca no es pot permetre tenir una infraestructura irregular".

No obstant això, cal recordar que la cap provincial de Trànsit de les Balears, Francisca Ramis, va remarcar fa dues setmanes que la DGT fa una "valoració positiva" dels efectes que el carril bus-VAO ha tingut a l'autopista de Llucmajor. Ramis va fer aquestes declaracions minuts després que el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, es reunís amb la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, per reclamar que es llevi el carril bus-VAO.

stats