Pressupostos catalans

Les condicions de Junts per als pressupostos: eliminar l'impost de successions i crear una unitat dels Mossos contra les ocupacions

El Govern i els juntaires mantenen una segona reunió per als comptes de tan sols "disset minuts"

2 min
La portaveu de JxCat, Mònica Sales.

BarcelonaParal·lelament a les reunions que el Govern manté amb el PSC per tirar endavant els pressupostos, també hi ha una negociació oberta amb Junts (tot i que menys intensa). Aquest dijous hi ha hagut tot just la segona trobada de l'executiu amb els juntaires, que només ha durat "disset minuts", en què els de Carles Puigdemont han posat les seves condicions per donar el sí als comptes: una rebaixa de la pressió fiscal a Catalunya, més inversió en llengua i en educació, a més d'un paquet d'ajudes als sectors econòmics per fer front a la sequera i una unitat dels Mossos per combatre les ocupacions. "L'oferiment és sincer", ha dit la portaveu, Mònica Sales, en roda de premsa. També ha mostrat "preocupació" per la lentitud, considera, de la Generalitat: "És 15 de febrer i encara no hi ha aprovat ni el projecte de llei [dels comptes del 2024]", ha alertat.

En la reunió d'aquest dijous al Palau de la Generalitat hi han participat Mònica Sales i els diputats Jordi Munell i Joan Canadell per part de Junts i per part del Govern, la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca; el coordinador d'afers interdepartamentals, Marc Ramentol, i el secretari general d'Economia, Josep Maria Aguirre. Des del partit lamenten que la consellera del ram, Natàlia Mas, no hagi participat en la trobada amb ells. "[El president] Pere Aragonès ha de decidir entre nosaltres o el PSC", apunten fonts de Junts. En aquest sentit, Sales ha remarcat que l'executiu s'ha reunit moltes més vegades amb els socialistes: "Les xifres parlen per si soles", ha dit, carregant contra un hipotètic "canvi de cromos" entre els pressupostos de Catalunya i l'Estat.

A continuació es desgranen les principals condicions del partit als comptes:

Impost de successions

Reclamen bonificar el 99% de l'impost de successions –és a dir, a la pràctica eliminar-lo– a Catalunya i excloure dels que estan obligats a pagar aquest tribut els casos de relleu generacional en empreses. També demanen a l'executiu que rebaixi el primer tram autonòmic de l'IRPF i reclamen un "reforç" de l'Agència Tributària de Catalunya per tal que tingui la capacitat d'ampliar la seva recaptació d'impostos.

Sequera

L'altre punt destacat de les condicions de Junts als comptes és un paquet d'ajudes a la sequera que doni suport al sector primari –agricultors i ramaders–, a més del sector industrial, turístic i esportiu. També demanen preveure 250 milions d'euros als comptes per "reforçar" la xarxa d'infraestructures de l'aigua.

Educació i llengua

Junts proposa universalitzar la gratuïtat de l'Infantil 2, ara reservada només als centres públics, també a les escoles concertades. Pel que fa a la llengua catalana, proposen 60 milions d'euros per potenciar el Consorci per a la Normalització Lingüística i "enfortir econòmicament" el Pacte Nacional per la Llengua.

Seguretat

En l'àmbit de la seguretat, els juntaires posen sobre la taula un tema recurrent en les seves reivindicacions: les ocupacions. Demanen al Govern, així, que en els pressupostos es prevegi una partida per crear un grup especialitzat als Mossos d'Esquadra per combatre aquestes pràctiques. En l'àmbit de l'equilibri territorial, afegeixen, volen ampliar la xarxa de transport públic –tot i que no concreten els recursos que s'hi haurien de destinar– i també demanen invertir 10 milions d'euros a ampliar la fibra òptica.

stats