23-J
Política 22/06/2023

Els comuns i Yolanda Díaz ja topen pel referèndum

Aina Vidal assegura que s'inclourà al programa i, en canvi, l'equip de Sumar ho circumscriu als acords que puguin sorgir de la taula de diàleg

2 min
La candidatura d'Aina Vidal a les generals

BarcelonaEncara no ha arrencat la campanya electoral del 23-J que ja hi ha hagut la primera topada entre Sumar i els comuns. El motiu: el posicionament al voltant d'un referèndum d'autodeterminació. Mentre que la número 1 per Barcelona de Sumar-En Comú Podem, Aina Vidal, ha assegurat aquest dijous que, "com sempre", el referèndum i el dret a decidir formaran part del programa electoral dels comuns, l'equip de Díaz ho ha rebaixat immediatament. Així, fonts de l'espai han aclarit a Europa Press que el programa es limitarà a defensar "una consulta per a la ratificació d'un acord entre Catalunya i la resta d'Espanya que sorgeixi de la taula de diàleg". Una posició que es quedaria curta respecte a la que van defensar els mateixos comuns i fins i tot Unides Podem en el programa electoral de les generals del 2019.

La taula de diàleg, que s'ha reunit tres vegades en tres anys –no ho fa des de juliol de l'any passat– corre el risc de quedar definitivament tancada en cas que el govern espanyol passi a mans del PP. De fet, tant ERC com el govern espanyol ja van pactar en el seu moment que allò que sorgís de la taula de diàleg seria ratificat per la ciutadania, i ara Sumar es vol aferrar a aquella literalitat.

Vidal ha defensat aquest dijous que el referèndum ha de ser "un punt de partida". Ho ha dit des de la Fira de Sabadell, el mateix escenari on Díaz va presentar Sumar a Catalunya. En les eleccions generals del 2019, els comuns defensaven que "Catalunya ha de poder exercir el seu dret a decidir per la via d'un referèndum" i proposaven treballar en un acord de claredat com el del Canadà, una proposta que actualment defensa ERC. Pel que fa a Unides Podem –candidatura encapçalada per Pablo Iglesias– van defensar fa quatre anys "un referèndum pactat en el qual Podem defensarà un nou encaix per a Catalunya a Espanya".

stats