Política 06/10/2022

Company augura crear la fundació de l'Institut de Recerca de les Balears abans de maig

El conseller espera un augment d'inversió per "assumir el 2% de pressupost propi el 2030", com assenyala la Llei de la ciència

Patrícia Segura
1 min
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura es reuneix amb la comunitat científica a Palma.

PalmaLa primera passa per a la creació de l'Institut de Recerca de les Illes Balears cada vegada és més a prop. "Esperem que abans que acabi aquesta legislatura, al maig, la fundació del nou institut estigui creada". Així ho ha avançat el conseller de Fons Europeus, Miquel Company i Pons, després d'una reunió amb la comunitat científica a Ca n'Oleo, a Palma. Aquest és una de les obligacions que s'anomenen a la Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació de les Illes Balears, aprovada el juny al Parlament.

"L'objectiu és atreure i retenir talent, millorar les inversions i la formació i potenciar les àrees de coneixement i de recerca", ha explicat el conseller. En aquest punt, també ha indicat que "ara es comença a redactar el nou pla de ciència". Aquest document planificarà la gestió del foment de la recerca, del desenvolupament tecnològic i de la innovació a les Illes fins al 2026.

Tot i que encara es desconeix el pressupost de què disposaran per executar el pla, el conseller ha dit que es preveu un augment d'inversió en recerca i ciència, per "poder complir la llei i assumir el 2% de pressupost propi per a l'any 2030".

Els membres de l'ecosistema de Ciència i Recerca de les Illes Balears (la UIB, IEO i CESIG, entre d'altres) es reuneixen periòdicament per debatre qüestions que fan referència a recerca i ciència.

Joaquim Tintorer, director del SOCIB, ha declarat que "la Llei de la ciència és un pas important i també ho és la creació de l'IRIB com a institució de recerca de les Illes. Són elements de captació de talent per als grans reptes de recerca, en el meu cas, relacionat amb ciències marines", explica.

stats