Política 22/12/2020

La comissió Kitchen neix al Congrés sense acord amb la llista de compareixents

Unides Podem espera pactar amb el PSOE que desfilin Rajoy, Cospedal, Casado i Villarejo

Ot Serra
3 min
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz arribant a l'Audiència Nacional per enfrontar-se a un acarament amb el seu número dos al govern espanyol, Francisco Martínez.

MadridEl PSOE i Unides Podem es donen marge per negociar la llista de compareixents a la comissió Kitchen. Aquest dimarts al Congrés s'ha constituït el grup de treball que investigarà el suposat ús de fons reservats per tapar irregularitats del PP durant el mandat de Jorge Fernández Díaz al ministeri de l'Interior, que també s'analitza a l'Audiència Nacional, però encara no s'ha acordat qui seran els principals protagonistes. Unides Podem dona per fet que hi desfilaran noms importants del PP, com l'expresident Mariano Rajoy, l'ex secretària general María Dolores de Cospedal, el mateix Fernández Díaz i el president actual de la formació conservadora, Pablo Casado. Però el PSOE no avança esdeveniments.

"En funció dels treballs veurem quines persones s'hi poden anar sumant. Tothom qui tingui alguna cosa a dir per aclarir els fets haurà de comparèixer", ha assegurat el diputat socialista Felipe Sicilia en declaracions als mitjans després de la sessió constitutiva. No s'ha volgut mullar amb cap nom en concret, tampoc el de José Manuel Villarejo, el polèmic excomissari de la Policia Nacional que espanta tant el PP com el PSOE. En una entrevista fa unes setmanes, ell mateix es va mostrar convençut que no seria citat a la comissió perquè els socialistes així ho pactarien amb els conservadors. Caldrà veure si la llista de compareixents és el resultat de l'acord entre els socis de govern i els aliats ja habituals –Esquerra i la resta de forces que han avalat els pressupostos– o bé s'articulen altres majories.

De moment, aquest dimarts s'ha constituït la comissió i s'ha votat la mesa que la pilotarà, on el PSOE i Unides Podem s'han assegurat la majoria. La presidenta escollida ha sigut la socialista Isaura Leal, també presidenta de la comissió de justícia de la cambra baixa, i els vicepresidents són Enrique Santiago (Unides Podem) i Carlos Rojas (PP). Les secretàries primeres són Andrea Fernández (PSOE) i Ana Belén Vázquez (PP). En declaracions als mitjans, Rojas ja ha anticipat que aquesta comissió serà una "causa general contra el PP" i ha denunciat que les forces de la coalició facin oposició a la principal força de l'oposició.

Tant Rojas com la secretària general de Vox al Congrés, Macarena Olona, que aspirava a presidir la comissió, han advertit del risc que les forces d'esquerres vulguin utilitzar aquest instrument per atacar els cossos i les forces de seguretat de l'Estat. "Vox serà un dic de contenció contra l'odi als cossos policials", ha advertit Olona, que en la investigació a la Kitchen ha subratllat que el seu partit hi contribuirà "caigui qui caigui".

El Congrés obre les portes al gener

La incògnita sobre les compareixences es mantindrà durant les festes de Nadal, però s'abordarà durant el mes de gener, malgrat que teòricament és un mes inhàbil al Congrés. Una majoria de diputats ha sol·licitat que la cambra baixa obri les seves portes, entre altres coses, per avançar els treballs de la comissió Kitchen, i el reglament preveu que així sigui. D'aquesta manera, les pròximes setmanes el grup de treball tornarà a reunir-se per aprovar el pla de treball.

El calendari fa que les pròximes sessions se celebrin en paral·lel a la campanya de les eleccions catalanes. Vox provarà de desgastar el PP i sortir beneficiat en una pugna a la dreta que ja s'està començant a donar amb les múltiples visites de Pablo Casado, Inés Arrimadas i Santiago Abascal a Catalunya els últims dies.

stats