Política 18/11/2020

L'Estat defensarà davant la UE eliminar els límits a les ajudes al transport de mercaderies a les Balears

Les negociacions amb la Comissió Europea començaran el gener

Maria Llull
2 min
Les ajudes al transport de mercaderies s'han incrementat un 30%

PalmaEl conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, i la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, han participat aquest dimecres en la primera reunió entre el Govern i l'Estat de la comissió mixta sobre les ajudes al transport de mercaderies. Després d'aquesta trobada, Pons ha destacat que el govern espanyol s'ha compromès a defensar davant la Unió Europea que es llevin a les Balears els límits que Europa imposa a les ajudes per al transport de mercaderies, amb un màxim de 200.000 euros repartits en tres anys.

Aquesta comissió està prevista en el Decret 232/2020, de 4 de febrer de 2020, que regula les ajudes al transport aeri i marítim de mercaderies, les quals han passat de ser del 30% (per a importacions) i del 35% (per a exportacions) al 60% i al 65%. El govern espanyol va preveure una partida de 5,6 milions d'euros per al 2020, però, malgrat que el nombre d'empreses que han rebut ajudes s'ha incrementat un 7% i ha arribat a les 370, només se n'han atorgat 3,6 milions.

"Hi ha dos motius que expliquen que no s'hagin aprofitat 2 milions", ha dit Marc Pons després de la reunió de la comissió. "D'una banda, hi ha empreses i productors que potser no s'hi han acollit per manca de coneixement. De l'altra, hi ha la regla de mínims de la Unió Europea, la qual limita les ajudes al transport", ha afegit. Pons ha indicat que les Balears i el govern espanyol "faran front comú" per aconseguir que es llevi aquest límit, i ha subratllat que el compromís de Madrid és clau perquè els interlocutors de la UE són els estats i no les regions.

"La Comissió Europea obrirà la negociació per modificar el decret de mínims, i demanarem que no sigui d'aplicació en territori insular", ha continuat Pons, qui ha recordat que aquesta norma ja no s'aplica a les Canàries perquè són considerades regió ultraperifèrica.

La partida d'ajudes estatals per al 2021 també serà de 5,6 milions d'euros, ampliables en cas que hi hagi més demanda. "Tothom que compleixi els requisits en serà beneficiari", ha assenyalat Pons.

Una altra de les tasques de la comissió és revisar la classe de mercaderies que es poden beneficiar de les ajudes. Per això, en la reunió d'aquest dimecres s'ha acordat crear un grup de treball per elaborar una llista de productes agraris que puguin rebre ajudes l'any 2021.

La consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, ha destacat la importància d'aquests ajuts i ha recordat que els agricultors de les Balears tenen "un 54% menys de renda que la mitjana estatal". "El transport de mercaderies marca una diferència immensa i pot fer perdre fins a un 30% de la renda als agricultors", ha comentat.

stats